Gay komunita
     
         
         
 
Home Registrace FAQ Seznam uživatelů Uživatelské skupiny Posledních 50  
  Soukromé zprávy Přihlášení  
   
 
 
Obsah fóra Gay komunita Volný čas Vaření
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
      Časy uváděny v GMT + 2 hodiny  
Zaslat odpověď Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 
Vaříte?
Často
29%
 29%  [ 7 ]
Občas
29%
 29%  [ 7 ]
Příležitostně
8%
 8%  [ 2 ]
Mně je vařeno
33%
 33%  [ 8 ]
Celkem hlasů : 24
      Na začátek stránky  

po prosinec 05, 2016 9:21 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza napsal:
Pánev, Václave, je nádoba na smažení!

Cítíš se být tím starým panem doktorem?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

po prosinec 05, 2016 9:04 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Pánev, Václave, je nádoba na smažení! Very Happy

https://youtu.be/ij4sdO5riEQ?t=4493
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

po prosinec 05, 2016 3:19 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza napsal:
pánev je o dost rizikovější. I ta Mařenčina. Smile

Narážky na Mařenčinu pánev bych si vyprosil. Nikdy jsem se s žádnou Mařenkou nezapletl. Já tedy ne, Laughing Laughing Laughing.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

ne prosinec 04, 2016 11:42 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Václav: když se budeš hodně snažit, tak mohl, ale pánev je o dost rizikovější. I ta Mařenčina. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

ne prosinec 04, 2016 9:05 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza napsal:
Proto mám friťák. Smile

Že by se friťák při troše dobré vůle nemohl zvrhnout a chrstnout svůj obsah správným směrem? Wink
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá prosinec 02, 2016 1:21 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

bright napsal:
Honza: vaříš to v zástěře nebo naostro?

Vařím na ostro!
( t. j. "na první dobrou". Kuchyň není fitko, tam se nemusím rozcvičovat).

Václav napsal:
smažil cosi na pánvičce

Proto mám friťák. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá prosinec 02, 2016 9:26 am
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Narážím na to, že všude píší, jak vaření nemá být jen chuťový zážitek, ale i pastva pro oči. Jedl jsem v životě dost pirohů na to, aby mi bylo jasné, že je Honzovi nechválili pouze pro jejich chuť.
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá prosinec 02, 2016 8:57 am
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

bright napsal:
naostro?

Jistě narážíš na tu historku, jak Jamie Oliver smažil cosi na pánvičce naostro, a rozpálený olej mu vystříkl právě tam. To bych Honzovi (ani jeho BF) nepřál.

Honza: díky ještě jednou, vyzkouším.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá prosinec 02, 2016 4:04 am
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza: vaříš to v zástěře nebo naostro?
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá prosinec 02, 2016 1:31 am
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Re: litevský piroh Citovat

Václav napsal:
Zelí se patrně rozumí sterilované,


Jo, na to jsem zapomněl. Ten recept je starý možná několik století a dřív se sterilace moc nepoužívala, takže piroh v letní variantě se plnil čerstvým zelím, což odpovídá spíš sterilovanému zelí a v zimě kysaným zelím. Takže u vánočního pirohu je kysané zelí historicky věrnější surovina. A záleží i na tom, co ti víc chutná. Je to fajn z obojího, i když já radši to kysané zelí, je to pikantnější. Ten spečený cukr a provaření ostrost zelí celkem srazí.

Recept samozřejmě můžeš upravit, kysané zelí se dá víc přisladit a víc povařit, pokud ti chutná spíš přírodní chuť sterilovaného zelí, tak budeš sladit míň a třeba i přidáš trochu octa. Tady nemá cenu nějak striktně dodržovat historickou věrnost předlohy, on ten recept je už i tak upravený na dnešní suroviny. Historicky originální pirohy se pekly z mouky "chlebového" typu.

Koření: pepř, sůl, červená paprika, a pak podle toho, co ti chutná. Někdo přidává česnek, ale ten já nemusím, někdo pod maso kmín, ale ten mi štve, jak se nacpe mezi zuby. Někdo i mrkev a kořenovou zeleninu. Při pečení je dobré to maso otáčet nebo polívat sádlem (mašlovat) aby se nevysušilo a kořenit až po upečení. Loni mi ta masová náplň přišla trochu mdlá, tak jsem dal kus stranou a přidal sójovku a bylo to hooodně mňam.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt prosinec 01, 2016 10:21 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Re: litevský piroh Citovat

Honza napsal:
pro Václava: recept na litevský piroh

Honzo, díky moc. Zelí se patrně rozumí sterilované, když "sklenice"? Zkoušel jsi kysané? To by asi chuť posunulo příliš jinam, že? A jaké používáš koření?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt prosinec 01, 2016 9:15 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: litevský piroh Citovat

pro Václava:

recept na litevský piroh

těsto:
1/2 l vlažného mléka
cca 1 kilo hladké mouky
4 vejce
2 lžičky soli
1/4 másla
kostka (dvě) droždí
trochu cukru

Nejdřív si nastartuješ droždí: ohřeješ asi deci mléka v misce na teplotu cca 40 st. Mléko nesmí být ani studené, ani moc teplé, protože ve studeném se droždí nerozjede a v horkém se spálí. Do mléka přidáš polívkovou lžíci cukru, opatrně rozmícháš kostky droždí a necháš ho v teple statovat asi 15 až 20 minut.

Rozpustíš máslo, a naliješ ho do mouky, přidáš sůl, vejce a mléko a vymícháš středně tuhé těsto. Podle potřeby případně přidáš mouku nebo mléko. Až je těsto vláčné, uděláš v něm důlek a pomalu a důkladně zapracuješ droždí.

Droždí musí být "nastartované", to znamená, že v misce vybíhá a pění. Když se ani nehne, tak je staré nebo přemrzlé a můžeš ho vyhodit.

Pokud máš hnětač, tak hněteš na nejnižší kvalt, pokud hněteš ručně, tak už s těstem moc netřískej. Hnětení musí být tak důkladné, aby se droždí v těstu řádně promíchalo a těsto bylo vláčné. Ručně to nějakou chvíli trvá. Pak dáš těsto na hodinu kynout. Pokud droždí správně naskočilo, tak těsto nakyne asi na dvojnásobek.

náplň:
sklenice zelí
sádlo
4 lžíce cukru
1/2 kg plecko
koření
cibule

Tím vlastně začneš už den předem.

Plecko nakrájíš na kostky cca 4 až 5 cm, okořeníš a na cibulce upečeš - vpodstatě je to totéž, jako když děláš vepřové výpečky.

Na sádle osmahneš cibuli a zkaramelizuješ cukr do zlatova. Bacha, nesmí to moc ztmavnout, pak je to hořké. Na zkaramelizovaný cukr dáš zelí, okořeníš podle chuti a zadusíš.

Maso po upečení nakrájíš na malé kousky, nebo ho semeleš na hrubo fašírákem a smícháš se zadušeným zelím. Můžeš přidat výpek z masa a dohustit strouhankou, ... aby vznikla pasta. Tu necháš v komoře nebo v lednici rozležet do druhého dne. A můžeš přidat třeba na proužky nakrájenou slaninu, šunku, hrášek ...

Kořenit je lepší spíš míň protože koření se do druhého dne hodně rozleží.

Originální pirohy se v "chudší" verzi plnily jen zelím, nebo zelím se špekem, ale není to ono. Také se může místo pečeného masa použít kvalitní klobása.

vznik pirohu:

Vykynuté těsto opatrně rozválíš asi do tvaru houskového knedlíku, pak krájíš cca 2 cm tlusté plátky, které rukou nebo válečkem vytvaruješ do tvaru obdélníku. Naplníš je masem se zelím a těsto zaroluješ do tvaru válečku. Spoje pečlivě přitiskneš, aby se při pečení nerozcáply. Spojem dolů položíš piroh na vál a ještě tak půl hoďky necháš dokynout.

pečení:

Originály se pečou v sádle ale to chce dost zkušenost a odhad na teplotu, sádlo se rychle spálí. Nejlepší je použít řepkový olej a friťák. Olej rozpálíš na cca 150 stupňů a připravíš si kleštičky (nejlíp dřevěné) a ostré vidle.

Pirohy postupně vkládáš do oleje, po opečení dolní strany (bacha na spálení, ono se nějakou dobu nic neděje a pak piroh začne fofrem tmavnout) piroh kleštěma otočíš a podržíš ho, aby se opekla druhá strana.

Závěr je nenáročnější. V jedné ruce držíš v kleštích dopékající se piroh a v druhé ruce vidle, kterýma odháníš očumující slintající hladovce, aby ti ten piroh nesežrali napůl syrovej.

Polák

Polák se říká sladké variantě pirohu. Těsto je stejné a náplň nemusíš připravovat dopředu.

Sladkou náplň vyrobíš z tvarohu, cukru, rozinek, vajíčka, smetany, vanilky, citronové šťávy, ...

TP: citronová šťáva není to, co se prodává v marketech v těch žlutejch lahvičkách, ale to, co vytejká z rozřízlého citronu)

Polák se peče buď v oleji nebo na přepuštěném másle. Ono se teda nic nestane, ani když použiješ sádlo, ale sladký piroh je vlastně kobliha a je trochu zvláštní, když kobliha voní jako řízek. Smile


A pokud se ti ten recept zdá složitý, poradím ti zjednodušenou variantu:

originál ruský piroh

Nejprve vynecháš potraviny, které v Rusku nikdy neviděli: vejce, máslo, droždí, cukr, zelí, sádlo a mouku.

Pak nahradíš nedostatkové potraviny místními ekvivalenty: místo mléka použijěš vodku a místo plecka slanečka.

A dál je to stejný. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt srpen 11, 2016 10:08 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Václav napsal:
https://www.stream.cz/varime-s-mirou/10010061-gothajburger


pistole

Míra je dobytek! Šířit takové hrůzy by mělo být trestné a se sazbou srovnatenou s vraždou!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st srpen 10, 2016 1:24 am
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Honza napsal:
Dobrý řezník se pozná podle toho, že má dobrý gothaj - a furt lepší dobrý gothaj než hafburger od Donalda. Smile

https://www.stream.cz/varime-s-mirou/10010061-gothajburger
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

út duben 26, 2016 12:54 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

No, twl, to je nářez! Přijde vám normální vyvařit v obyčejném žvanci koňak za 50 táců?

https://www.stream.cz/luxus-na-taliri/10010074-kureci-jatra-na-cibulce#nejnovejsi
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st březen 09, 2016 10:30 pm
Autor Zpráva
Tom_c
guru++


Založen: 20.6.2013
Příspěvky: 931

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Honza napsal:
Hele, nemachruj a přiznej, že si do rána oslintával monitor! Smile


Máš pravdu. Oslintával jsem do rána monitor v práci, protože kolega má teď neskutečně sexy sestřih Razz Very Happy
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st březen 09, 2016 7:19 pm
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Honza napsal:
To je jen demo.

Demo romantika?!?
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

st březen 09, 2016 10:36 am
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Tom_c napsal:
Ja nahodou docela varit umim, ... a nenaslintat si az do objektivu. Very Happy


Hele, nemachruj a přiznej, že si do rána oslintával monitor! Smile

Václav napsal:
Tyhle vypadají jako dost prošlé.


To je jen demo.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

út březen 08, 2016 11:16 am
Autor Zpráva
Tom_c
guru++


Založen: 20.6.2013
Příspěvky: 931

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Honza napsal:
Romantická večeře při svíčkách - celkem jednoduchý recept, to zvládne i Tom! Smile


Ja nahodou docela varit umim, zlepsil jsem se od zalozeni tohohle threadu. Chapu, ze po tom, co cely dny zeres na poli syrovou kukurici, je pro tebe po vyplate box od Cinanu za 70 kc slast jak dvojity lasagne pro Garfielda. To vysetluje, proc sis to vyfotil a postujes sem, ovsem ne, jak jsi mohl udrzet fotak nad takovym prvotridnim gurmetskym, az umeleckym pocinem, a nenaslintat si az do objektivu. Very Happy
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

po březen 07, 2016 6:13 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Honza napsal:
nové svíčky do mašin se šiknou. Smile

Tyhle vypadají jako dost prošlé. Skoro jako to jídlo. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

po březen 07, 2016 5:13 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Václav napsal:
I Tvůj BF se z takových hodů zblázní radostí. Very Happy


Žrádlo je přízemní požitek, ale nové svíčky do mašin se šiknou. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

ne březen 06, 2016 11:24 am
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách Citovat

Honza napsal:
Romantická večeře při svíčkách

Velikonoce se blíží, něco jarního a svěžího na sváteční tabuli... díky, Honzo. I Tvůj BF se z takových hodů zblázní radostí. Very Happy
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 05, 2016 11:25 am
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: romantická večeře při svíčkách Citovat

Romantická večeře při svíčkách - celkem jednoduchý recept, to zvládne i Tom! Smile

 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st září 16, 2015 7:41 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

John napsal:
Vaclavku, nedostava se ti skodolibe radosti?! Confused

Však víš, že škodolibý jsem jen trošku, jen maličko, a spíš jen, aby řeč nestála. Very Happy
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st září 16, 2015 4:38 pm
Autor Zpráva
John
guru+


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 824

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

Honza napsal:
John napsal:
Co ti zbejva? Very Happy


Tom můźe jen slintat, k većeři měl chleba s hořticí a potom vlastní pravaćku. Smile


Tak bychom se meli slozit a neco k jidlu mu koupit, preci jen jist svoji pravacku..ale treba je levak.. Very Happy




Vaclavku, nedostava se ti skodolibe radosti?! Confused
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st září 16, 2015 4:12 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

John napsal:
Co ti zbejva? Very Happy


Tom můźe jen slintat, k većeři měl chleba s hořticí a potom vlastní pravaćku. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st září 16, 2015 3:06 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

John napsal:
U Vaclavka krkoun, u tebe drzoun..

A co ti ostatní?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st září 16, 2015 2:57 pm
Autor Zpráva
John
guru+


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 824

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

Tom_c napsal:
John napsal:
Tom_c napsal:


Nikoli, jen mívám při podzimních večerech barvitou představivost Smile

Co ti zbejva? Very Happy


Drzoune!! Surprised

U Vaclavka krkoun, u tebe drzoun..pekne to teda vedu. Very Happy
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

st září 16, 2015 7:17 am
Autor Zpráva
Tom_c
guru++


Založen: 20.6.2013
Příspěvky: 931

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

John napsal:
Tom_c napsal:


Nikoli, jen mívám při podzimních večerech barvitou představivost Smile

Co ti zbejva? Very Happy


Drzoune!! Surprised
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

po září 14, 2015 8:41 am
Autor Zpráva
John
guru+


Založen: 4.10.2009
Příspěvky: 824

Předmět: Re: Zlotřilý quiche Citovat

Tom_c napsal:


Nikoli, jen mívám při podzimních večerech barvitou představivost Smile

Co ti zbejva? Very Happy
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  
Zaslat odpověď Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


      Na začátek stránky  

Strana 1 z 4
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Přejdi na:  

width=30/ Poslední příspěvky width=30/
         

 
   
Postaveno na phpBB, překlad Azu
Provozuje bodyia.cz
 
         
TOPlist