Gay komunita
     
         
         
 
Home Registrace FAQ Seznam uživatelů Uživatelské skupiny Posledních 50  
  Soukromé zprávy Přihlášení  
   
 
 
Obsah fóra Gay komunita Komunita mix politika
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
      Časy uváděny v GMT + 2 hodiny  
Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 56, 57, 58  Další

so březen 12, 2011 1:46 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Nebudu vysvětlovat princip inflace. To si skutečně někde najdi, nechápu, proč bych měl bezplatně doučovat.

ALE - prozradim ti véééliký tajemství. nekryté peníze máme všichni v peněžence. A měli je tam všichni i za bolšana, a mají je tam i v jiných státech po opravdu mnoho let. Tedy, pokud nepočítáme bankovky kryté prací. Laughing
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 1:33 am
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Martin napsal:
Václav: Ono by leckdo potřeboval inkontinenční pomůcky i při větě "Tisk nekrytejch peněz = inflace", ale řekněme, že ta konkrétní osoba si nechce hrát na první měsíc prváku obchodky. Cool


A co se asi stane, když stát nahrne mezi lidi nekrytý peníze ? Bez ohledu na to, jestli jde o fyzické platidlo, nebo bezhotovostní styk ?


Naposledy upravil Honza dne so březen 12, 2011 1:37 am, celkově upraveno 3 krát.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 1:33 am
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

to Václav: otázky pá březen 11, 2011 8:41 pm ohledně stavby a oprav aut jsem poslal tátovi - až odpoví, budu informovat.

yhn napsal:
A co tam vlízt bez košíku?


Ve městech většinou nelze, na vesnicích se lidi znaj, tak se běžně nákup naskládá do vlastní tašky a u kasy buď vyskládá (čárový kódy) u piva a podobnejch věcí se hlásí počet. Smile

Václav napsal:
I s šéfem místní kombuňky a s panem farářem. Ale z té "skoro nejsoucí" inflace jsem se fakt málem počůral smíchy.


Kdy bych našel údaje o míře inflace 1970 až 1989 a o inflaci 1990 - 2010 ?

Václav napsal:
Připomíná mi to jiný dobový vtip, tentokrát ze sedmdesátých let. To prý v jedné fabrice schválili rezoluci pro návrat padesátých let s odůvodněním, že Husák byl zavřenej a Spartak stál 28 tisíc.


Jo, ten vtip znám, ale není to ze 70. let, ale z 90. let, návrat nebyl do padesátejch let, ale do osmdesátejch let, zavřenej nebyl Husák, ale Havel, není tam 28 tisíc, ale 60 tisíc a není tam Spartak ale Favorit.


bright napsal:
Honza napsal:
Už jsem to psal Václavovi, vím, jak by se mi žilo - já si to ku..a SPOČÍTAL podle tehdejších cen. Viz to, co píšu trochu vejš.

Ano, jako zemědělský dělník, který nevidí, neslyší a nekritizuje, bys byl solí toho režimu a on by ti to nepochybně v mezích tehdejších možností královsky vynahrazoval. Wink

Honza napsal:
Ad těch 200 tisíc: Malý test:
teta nekradla ani nelezla nikomu do řiti - pracovala od cca 20-ti let do důlchodu, celkem 40 let. Kolik musíš měsíčně uložit na vkladní knížku se 4% úročením, připisovaným ročně, abys za 40 let naspořil 200.000,- Kč. No schválně si to od oka tipni (bez počítání), kolik je měsíční vlkad - a ostatní to můžou zkusit taky.

Takže 1. coby žena by nepracovala celých 40 let, 2. na jistinu 200 tis. by musela ukládat 500 Kčs měsíčně po dobu 33 let, ... spočti si sám, kolik z toho mohla měsíčně uspořit, 4. pokud byl úrok po celou dobu opravdu ve výši 4%, úrokový výnos by byl zajímavý až v posledním destiletí spoření; navíc je však třeba zohlednit zdanění a inflaci.


Tak kámo, prohnal jsem ten příklad několika kalkulačkama. Především soudruzi NEDANILI vklady na vkladních knížkách - to je až výdobytek denokracie (jistě mi zdůvodníš, proč je to dobře, že nám již zdaněné peníze znova daní). A výsledek není 500,- Kč měsíčně ale POUZE 170,- Kč. Takže sorry, opět neboduješ. (Vložená částka 82.000 + úroky 117.000K) http://www.mesec.cz/kalkulacky/kolik-vam-vynese-sporeni-v-bance/

Jo a teta pracovala od skončení střední školy do 60 let. Fakt nevím, podle čeho usuzuješ že by měla nárok na dřívější důchod. Nebyla ani hornice ani pilotka stíhačky, ani příslušnice SNB, či SNV.

bright napsal:
Bolševická idea je, že je ti práci, bydlení a jídlo má zajistit vláda, ne že práci, bydlení a jídlo chceš.


Pokud vím, tak bolševici nezajišťovali ale nařizovali. Pracovat se muselo, jinak tě zavřeli. Nechci, aby vláda (nebo obecně stát) stavěla podniky a byty, ale aby vláda vytvořila takové ekonomické, společenské, daňové a další podmínky, aby "tržní prostředí" (xakru, nemám to slovo rád) přirozeně vytvořilo dostatek pracovních míst, slušný platy, aby stavaři stavěli dostupný byty, aby se nelikvidovala hromadná doprava a ..... a vůbec.

Vláda, které vymejšlí jen to, jak mě co nejvíc oškubat, zvyšuje daně, snižuje platy, ruší autobusy, protože na něj prej nemá, sere si do huby a bleje nesmysly a při tom "šetření" vyplácí svejm kámosům stotisícový odměny ... tak taková vláda není vláda, ale banda xindlů a hajzlů a měla by se postavit ke zdi a urychleně postřílet v rámci krajní nouze a nutný obrany. A třeba se pos...., to si prostě myslím a myslet budu.

bright napsal:
pokračovalo to oškubáním lidí o životní úspory v r. 1953


Jako ona inflace rozpoutaná těma ekononickejma magorama v 90. letech nás neoškubala o úspory? Brighte, prober se. Poučili se od komunistů a udělali to samý, jen trochu jinak a opatrnějš. Místo měny proběhla "privatizace" a podobný čachry. Název jinej, Výsledek stejnej. Podobnost čistě náhodná, že.

btw: nic proti privatizacím, ale proč to, ku..a, nejdřív nevyzkoušeli třeba na myších nebo na králíkách?

bright napsal:
"pracující inteligence" si ještě v 70. letech nemohla vybrat, kde chce pracovat; pokud je tedy nezlákala nabídka JZD nebo dolů ....


Heh, koukni se, kdy byly zrušené tzv. "umístěnky"

btw: Pracující inteligenci z mnoha státních institucí, včetně vlády, berňáků, stavebních úřadů atd bych s nesmírnou radostí nahnal do dolů znova. A na rozdíl od hodnejch komunistů s lidskou tváří, kteří je občas nechali i vyfárat, bych je rovnou DEMOKRATICKY v tom dole zasypal a zabetonoval.

bright napsal:
když byl na počet osob nadměrečný byt, platil se zvýšený nájem; když byl dům nad 120 m2 a současně měl víc než 5 obytných místností, nepovolili jeho výstavbz, resp. ho zdanili vyšší daní nebo do něj dokonce umístili nájemníka


No ono to zvýšený nájemný bylo vpodstatě symbolický, můžu se tety zeptat kolik platila víc, ale vzhledem k tomu, že byla šetrná, tak by asi v případě extrémních výdajů byt vyměnila. A náš původní barák měl skoro 200 metrů a 9 místností a teda fakt nevím, že by s tím měli naši nějaký problém. (zeptám se táty a dám vědět)

bright napsal:
Bolševici nebyli v jádru zlí,


No a co, tak byli zlí. Ať. Naše vláda je zas totálně blbá.
Otázka je, co je lepší. Jestli ďábel, nebo idiot.

BTW: a kdo je tady zástupcem pekla, no ? Smile

bright napsal:
Tohle mě vážně dostalo.
K nám se žádné potraviny ze Západu nedovážely, leda do Tuzexu, bo se šetřily valuty,.


Taky nebyla řeč o socialismu, ale o tom, že normy na potraviny, vytvořené v době socialismu se v naší demokratické společnosti musely výrazně upravit podle požadavku Tecca, Cárefouru a dalších obchodních řetězců, které se k nám po roce 1990 radostně vrhly. Holt ta jejich zelenina našim normám jaksi nevyhovovala. Takže sorry, tady neboduješ.


bright napsal:
... například prodejem toho kvalitního nábytku na Západ, který se zase z toho důvodu neprodával tady. Na náš trh pustili něco málo kusů, které byly vystaveny na odiv např. v DBK (jak psal Martin) nebo na veletrhu v Brně, a o ně se pak strhl lítý boj za pomoci známostí a úplatků.


Jo, nábytek se musel objednat dopředu, to jo - a za nějakou dobu ho dodalo. Trvalo to dýl, ale že by se někde rvali o poslední židli, to jako pochybuju. A znova: jestli nábytek nebyl, tak kde se teda vzal v bytech všech mejch známejch?

bright napsal:
Cizí ovoce (rozuměj: banány, pomeranče, mandarinky, ananas; nic jiného, kiwi, nektarinky atd. našinci viděli poprvé po r. 90) se kvůli úspoře nakupovalo v B kvalitě přímo z rozvojového světa pouze před vánoci. Pamatuji si osobně fronty v mrazu až na ulici na zelené banány (které několik týdnů před konzumací doma "dozrávaly") a na "kubánské" pomeranče, které nešly tupou kudlou oloupat. Banány stály ke 20 korunám za kilo (v dnešních cenách ke 200 Kč).


A zase ty banány - xakru - to se fakt neumíte obejít bez banánu? Začínám mít dojem, že kdyby vláda v Moskvě v červnu 1989 moudře objednala pár tun banánů pro celej východní blok, asi by se žádná revoluce nekonala. A sám píšeš, že jiná zelenina byla, to jsme fakt tak konzumní, že se zeserem z toho že nejsou banány a pomeranče ?

bright napsal:
Ten rok, co vyhořela ta papírna na Slovensku, si pamatuji velmi dobře. Nebyl nejen toaletní papír (soudruzi z Východu se nechtěli o své, předem naplánované zásoby s námi podělit, u kapitalistů nepřicházel nákup v úvahu, protože byl za valuty, a v rozvojových zemích bychom jim nejdřív museli na úvěr nějakou papírnu postavit), ale ani dámské vložky (tampony se tenkrát nevyráběly). Zajímalo by mě, jak jste tenhle problém řešili za pomoci RP a ubrousků.


No vložky mě osobně teda fakt existenčně neohrozí, takže nedostatek pešků ve mně nenávist k režimu nevyvolá. Ale zeptám se tety, jak to řešila - samotnýho by mě to zajímalo. Smile

bright napsal:
Rovněž si pamatuji rok, kdy nebyl cukr. Nikdo ten nedostatek předem netušil (o takových věcech se tenkrát nepsalo) a to, že cukr je na příděl, jsme se dozvěděli až v momentě, kdy jsme ho šli v létě koupit na to zavařování. To se z toho důvodu ten rok nekonalo. Nedostatek cukru údajně způsobil jeho mimořádný "prodej" spřáteleným zemím.


Pamatuju se, že někdy v devadesátejch letech nebyly vejce, Farmáři je nechtěli dodávat do obchodů za nucenou POD-cenu, a neb demoktarická vláda nedokázala zasáhnout, vyvezli je na západ. V Česku nebyla ani skořápka. Podobnost čistě náhodná, že.

bright napsal:
Ve venkovské sámošce to fungovalo tak, že jsi musel předem vědět, který den a v kolik hodin jim co dovezou. Navíc jsi musel být stálý zákazník, protože jim dodávali některého zboží jen určité množství, a tak ho prodavačky před outsidery čato zatajovaly.


Jo, to pamatuju, ale z jinejch důvodů, který platí ještě dnes. Danova mamka má samku na vesnici, to asi víš - a ten "přídělovej" systém tam funguje ještě dnes. Ono je hezký nabrat rychloobratovýho zboží víc - co kdyby přijeli lufťáci... Ale když nepřijedou, tak to vyhodíme, víme? A venkovská samka nemá výhodu Tesca, aby si dodavatel neprodaný zboží vzal zpět a stornoval ho z dodávky (hezká ukázka rovnejch obchodních podmínek v demokratickym státě) ... My totiž nejsme nóbl zákazníci. A vyhazovat neprodaný zboží = ztráta. Takže se hraje na tutovku. Co se rychle kazí, to se musí (když toho chceš víc) objednat dopředu. Jinak se objednává u dodavatelů "to co se tutově prodá" a 10% navíc, bo když to zbyde, tak to stihnem sníst sami.

Loni v létě jsme měli samku vymetenou v pátek dopoledne bo lufti si vzali dovolenou a vybrali to fakt skoro na regály. A ty si myslíš, že to funguje jak v Tescu ? Že zvednu telefon a do hodiny přijedou dodavatelé s paletama? Kámo - prober se - pekař v pondělí, mlíkař a uzenář nejdřív v úterý ráno a ještě se musí uctivě prosit- jinak uzeniny až odpoledne.

bright napsal:
Míša rozhodně nebyl běžný sortiment (to mi věř, neboť jsem mrazící pulty kontroloval jako první), kuřata byla taky jen občas, ze zeleniny byla mrkve, cibule, zelí, brambory, petržel, ředkvičky a kedlubny (vše nemyté, nebalené), jahody se prodávaly jen v červnu (kupovat si je v zimě byla tenkrát stejná sci-fi představa jako pohádka o 12 měsíčcích).


Nevím, jakou venkonskou samku jsi navštěvoval ty, ale já pokaždý, když jsem šel s mamkou na nákupo, tak jsem dostal nějakej "cuc na kládě" - ono to asi bylo víc o tom, jak si která samka objednala zboží a jak vedoucí uměl počítat, než o tom, že nebylo nikde nic.

A ten výčet zeleniny mi nějak nepasuje na Václavovo tvrzení, že zelenina nebyla. Takže asi byla. Jo, to mytí - no já si stejně meju doma zeleninu znova, takže tohle zrovna pro mně moc bonus néni.

bright napsal:
Taky si vzpomínám, jak jednou před prodlouženým víkendem (sešly se 3 dny volna v řadě) byla taková nouze o chleba, pečivo a mléko, .....


JEDNOU před prodlouženým víkendem - xakru, to jsme fakt tak malicherný, že se hned poserem ? Jako asi by mě sralo, kdyby chleba, pečivo a mléko nebylo FURT nebo skoro furt, ale JEDNOU před víkendem - to je teda fakt neštěstí, až se z toho hroutím.

Václav napsal:
bright napsal:
Ano, jako zemědělský dělník, který nevidí, neslyší a nekritizuje, bys byl solí toho režimu a on by ti to nepochybně v mezích tehdejších možností královsky vynahrazoval. Wink


Královsky asi ne, ale soudružsky určitě.

Ale bojím se, že maličko směřujeme k nadměrně osobnímu zaujetí...


Václav: mě to neuráží - jen čekám, až mi někdo vysvětlí, jak je možný, že sice být protěžovaný zemědělský dělník bylo podle Brighta asi děsně suprový rito, a přitom se zemědělství stále potýkalo s nedostatkem lidí, takže lidi muselo dovážet (spolu s pomerančema) z Kuby.

bright napsal:
Mně to zase připomnělo vtip o stále stejné ceně spotřebního koše, do kterého byly zahrnuty zlevněné lokomotivy.... Very Happy


Když poslouchám "ekonomické theze" současné vlády, mám dojem, že koeficient levné lokomotivy ze základních vzorců našeho rozpočtového plánování stále nevymizel.


Naposledy upravil Honza dne so březen 12, 2011 1:46 am, celkově upraveno 1 krát.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 1:20 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Václav: Ono by leckdo potřeboval inkontinenční pomůcky i při větě "Tisk nekrytejch peněz = inflace", ale řekněme, že ta konkrétní osoba si nechce hrát na první měsíc prváku obchodky. Cool
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 12:52 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Žena za pultem Citovat

"Nevozte nám už ty grepfruity, dyť to neni kam dávat" Laughing
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 12:36 am
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Mně to zase připomnělo vtip o stále stejné ceně spotřebního koše, do kterého byly zahrnuty zlevněné lokomotivy.

Bojím se, že dne budu mít sny o Husákově českoslovenštině a mlaskavých soudružských pocelech delegacím dojiček na Hradě při příležitosti MDŽ. A těch rudých karafiátů co všude bylo.... Very Happy
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 12:17 am
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Martin napsal:
... se nám směje nejen teta, ale i celá vesnice, ne? Wink


I s šéfem místní kombuňky a s panem farářem. Ale z té "skoro nejsoucí" inflace jsem se fakt málem počůral smíchy.

Připomíná mi to jiný dobový vtip, tentokrát ze sedmdesátých let. To prý v jedné fabrice schválili rezoluci pro návrat padesátých let s odůvodněním, že Husák byl zavřenej a Spartak stál 28 tisíc.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so březen 12, 2011 12:10 am
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Re: to: Martin Citovat

yhn napsal:
bright napsal:
v každé vystát fronty na košík

A co tam vlízt bez košíku?

Nepřipadalo v úvahu. Dovnitř se nenosila ani taška s nákupem odjinud. Nechávala se položená před pokladnami a zhusta se pak řešilo, když ji někdo ukradl. On totiž pracovní kolektiv prodejny měl společnou hmotnou odpovědnost za schodek neboli manko a cokoli při inventuře chybělo, to jim strhli v plné výši ze mzdy. Inventury se dělaly často a na celý den se kvůli nim obchod zavřel. (Jak to dělají dnes mi je záhadou, asi to rovnou kalkulují v ceně zboží.)
Neviděl jsi snad gestapácké metody v Ženě za pultem? A to byly ještě maskovány širokým soudružským úsměvem Anny Holubové a na tehdejší dobu nevídanou šíří sortimentu v lahůdkách, zelenině a nápojích. Laughing
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 11:44 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Václav napsal:
bright napsal:
Ano, jako zemědělský dělník, který nevidí, neslyší a nekritizuje, bys byl solí toho režimu a on by ti to nepochybně v mezích tehdejších možností královsky vynahrazoval. Wink


Královsky asi ne, ale soudružsky určitě.

Ale bojím se, že maličko směřujeme k nadměrně osobnímu zaujetí...


To tu myslim máme od té doby, kdy se nám směje nejen teta, ale i celá vesnice, ne? Wink

yhn: Fantasto! Very Happy
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 11:36 pm
Autor Zpráva
yhn
uživatel


Založen: 24.11.2009
Příspěvky: 88
Bydliště: Praha

Předmět: Re: to: Martin Citovat

bright napsal:
v každé vystát fronty na košík


A co tam vlízt bez košíku?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 11:27 pm
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza napsal:
8. jo, dotovalo se a přerozdělovalo. Ale na to, aby se někde dotovalo, se muselo jinde vydělat a pak vzít a přerozdělit. Tisk nekrytejch peněz = inflace. A ta skoro nebyla. Takže asi měli komunisti nějaký utajený zdroje, nebo to hospodářství nebylo tak děsný, jak se teď tvrdí.

Inflace byla, jen se pečlivě tutlala. Výrobku jednou přidělili plánovači MOC a tu drželi zuby nehty, dokud to šlo. Málokdy ji zvýšili, jednou za 5 až 10 let. Fígl byl však v tom, že každému novému výrobku přidělili plánovači vyšší MOC než měl podobný výrobek už v prodeji a tu už nikdy nesnížili. Takhle každý nový model škodovky stál víc než ten předchozí (a žádná sleva po okoukání novinky), ale i televize, stolu, oblečení, balení jogurtu, druhu chleba atd. Pamatuju, jak zdražení rohlíků o 50% (z 20 na 30 hal.) maskovali tím, že je jinak tvarovanej (rozuměj má o 10% větší hmotnost). Very Happy
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 11:12 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

bright napsal:
Ano, jako zemědělský dělník, který nevidí, neslyší a nekritizuje, bys byl solí toho režimu a on by ti to nepochybně v mezích tehdejších možností královsky vynahrazoval. Wink


Královsky asi ne, ale soudružsky určitě.

Ale bojím se, že maličko směřujeme k nadměrně osobnímu zaujetí...
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 10:59 pm
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza napsal:
Už jsem to psal Václavovi, vím, jak by se mi žilo - já si to ku..a SPOČÍTAL podle tehdejších cen. Viz to, co píšu trochu vejš.

Ano, jako zemědělský dělník, který nevidí, neslyší a nekritizuje, bys byl solí toho režimu a on by ti to nepochybně v mezích tehdejších možností královsky vynahrazoval. Wink

Honza napsal:
Ad těch 200 tisíc: Malý test:
teta nekradla ani nelezla nikomu do řiti - pracovala od cca 20-ti let do důlchodu, celkem 40 let. Kolik musíš měsíčně uložit na vkladní knížku se 4% úročením, připisovaným ročně, abys za 40 let naspořil 200.000,- Kč. No schválně si to od oka tipni (bez počítání), kolik je měsíční vlkad - a ostatní to můžou zkusit taky.

Takže 1. coby žena by nepracovala celých 40 let, 2. na jistinu 200 tis. by musela ukládat 500 Kčs měsíčně po dobu 33 let, 3. nástupní mzda účetní byla v 60. letech 900,- Kčs, v polovině 70. let mohla brát 1.500,- Kčs a v polovině 80. let 2.500,- Kčs; spočti si sám, kolik z toho mohla měsíčně uspořit, 4. pokud byl úrok po celou dobu opravdu ve výši 4%, úrokový výnos by byl zajímavý až v posledním destiletí spoření; navíc je však třeba zohlednit zdanění a inflaci.

Honza napsal:
bright napsal:
Martin a zejména Václav to vystihli naprosto přesně. Tvá představa vlády coby zaopatřovací instituce vychází z bolševických ideí.
Jako že chci mít práci, mít kde bydlet a mít co žrát je bolševická idea ? JO DOBRÁ, ... a co mi teda nabízí tvý demokratický ideje ?

Bolševická idea je, že je ti práci, bydlení a jídlo má zajistit vláda, ne že práci, bydlení a jídlo chceš. Domyslíš-li to do důsledku, tak vláda s takovou povinností musí být současně oprávněna oškubat kohokoli o cokoli, aby to mohla zorganizovat, a rozhodovat o tom, jaká práce ti stačí, jak velký byt a z jakého materiálu ti stačí a kolik jídla můžeš sníst. Tohle sociální inženýrství jsme tu zažili od 50. do 80. let. Začlo to "znárodněním" výrobních prostředků a půdy, pokračovalo to oškubáním lidí o životní úspory v r. 1953 (to si tvoje prateta právě začínala šetřit, tak ji to nepálilo), zglachšaltováním mezd, umístěnkama ("pracující inteligence" si ještě v 70. letech nemohla vybrat, kde chce pracovat; pokud je tedy nezlákala nabídka JZD nebo dolů na nekvalifikovanou práci s přidělením bytu v bytovce), omezením velikosti bytů a domů (když byl na počet osob nadměrečný byt, platil se zvýšený nájem; když byl dům nad 120 m2 a současně měl víc než 5 obytných místností, nepovolili jeho výstavbz, resp. ho zdanili vyšší daní nebo do něj dokonce umístili nájemníka; spotřeba jídla a veškerého zboží (včetně stavebního materiálu) byla předem plánována na počet obyvatel. Plánovači naplánovali, kolik se čeho vyrobí a vypěstuje, za kolik se to bude smět prodat, a tím de facto omezovali spotřebu. Bolševici nebyli v jádru zlí, všechny ty každodenní stupidnosti a omezení byly jen důsledkem jejich rovnostářských ideí a neochoty si na ně půjčovat jako jejich současné oranžové klony. Demokracie nemá s bolševickým způsobem myšlení žádnou souvislost. Pouze bude každá vláda s bolševickou rovnostářskou politikou dřív nebo později demokraticky smýšlejícím lidem smetena, protože lidem se nelíbí být do všech detailů řízeni.

Honza napsal:
A 2.000,- měla teta někdy kolem r. 1970. Našel jsem její průkazku z odborů, tam to je hezky vidět.

A podívejme se. Nešlo-li v JZD o tabulkový plat (jak jsi tvrdil), tak fifleny z města měly v té době přesně polovinu. Účetní jednotka JZD zřejmě plnila své úkoly na 200% a vůbec nešlo o protěžování JZD vysokými výkupními cenami zemědělských produktů a výší zdanění. Wink
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 10:08 pm
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Re: to: Martin Citovat

Honza napsal:
Táta se dost divil, proč se furt zmírňujou normy, až mu to nakonec vysvětlil jeden známej, co dělá někde na ministerstvu. Normy na ovoce a zeleninu byly za socialismu natolik přísné, že západní podniky k nám vpodstatě nemohly nic dovážet, protože se na požadovanou kvalitu, pokud jde třeba o obsah dusíku a jinýho svinstva, nedokázaly dostat.

Laughing Laughing Laughing Tohle mě vážně dostalo. Laughing Laughing Laughing
K nám se žádné potraviny ze Západu nedovážely, leda do Tuzexu, bo se šetřily valuty, získané v malém množství například prodejem toho kvalitního nábytku na Západ, který se zase z toho důvodu neprodával tady. Na náš trh pustili něco málo kusů, které byly vystaveny na odiv např. v DBK (jak psal Martin) nebo na veletrhu v Brně, a o ně se pak strhl lítý boj za pomoci známostí a úplatků.
Cizí ovoce (rozuměj: banány, pomeranče, mandarinky, ananas; nic jiného, kiwi, nektarinky atd. našinci viděli poprvé po r. 90) se kvůli úspoře nakupovalo v B kvalitě přímo z rozvojového světa pouze před vánoci. Pamatuji si osobně fronty v mrazu až na ulici na zelené banány (které několik týdnů před konzumací doma "dozrávaly") a na "kubánské" pomeranče, které nešly tupou kudlou oloupat. Banány stály ke 20 korunám za kilo (v dnešních cenách ke 200 Kč).
Ten rok, co vyhořela ta papírna na Slovensku, si pamatuji velmi dobře. Nebyl nejen toaletní papír (soudruzi z Východu se nechtěli o své, předem naplánované zásoby s námi podělit, u kapitalistů nepřicházel nákup v úvahu, protože byl za valuty, a v rozvojových zemích bychom jim nejdřív museli na úvěr nějakou papírnu postavit), ale ani dámské vložky (tampony se tenkrát nevyráběly). Zajímalo by mě, jak jste tenhle problém řešili za pomoci RP a ubrousků.
Rovněž si pamatuji rok, kdy nebyl cukr. Nikdo ten nedostatek předem netušil (o takových věcech se tenkrát nepsalo) a to, že cukr je na příděl, jsme se dozvěděli až v momentě, kdy jsme ho šli v létě koupit na to zavařování. To se z toho důvodu ten rok nekonalo. Nedostatek cukru údajně způsobil jeho mimořádný "prodej" spřáteleným zemím.
Ve venkovské sámošce to fungovalo tak, že jsi musel předem vědět, který den a v kolik hodin jim co dovezou. Navíc jsi musel být stálý zákazník, protože jim dodávali některého zboží jen určité množství, a tak ho prodavačky před outsidery čato zatajovaly. Pamatuju, že balíčkované maso bylo jen ve čtvrtek kolem 13 h. (čekal jsem před prodejnou, abych mohl babičku co nejrychleji informovat, než se vyprodá). Smetana byla obden, minerálky a lepší pivo (např. plzeň) jen někdy, Míša rozhodně nebyl běžný sortiment (to mi věř, neboť jsem mrazící pulty kontroloval jako první), kuřata byla taky jen občas, ze zeleniny byla mrkve, cibule, zelí, brambory, petržel, ředkvičky a kedlubny (vše nemyté, nebalené), jahody se prodávaly jen v červnu (kupovat si je v zimě byla tenkrát stejná sci-fi představa jako pohádka o 12 měsíčcích).
Taky si vzpomínám, jak jednou před prodlouženým víkendem (sešly se 3 dny volna v řadě) byla taková nouze o chleba, pečivo a mléko, že jsem musel obejít několik samoobsluh, v každé vystát fronty na košík (to ti asi nic neříká, co?) a pak u pokladen. V každém z těch obchodů jsem koupil něco jiného. Celá ta anabáze trvala celé odpoledně, od návratu ze školy do zavíračky, která tenkrát byla už v 18 h. (na venkově v 17 h.), aby se soudružky za pultem moc nepředřely.
Promiň, že Tě zatěžuju se svými vzpomínkami, ale holt mi to nedá, když nepamětníka někdo oblbuje.
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 9:41 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honzo, úvodem: poznámka o Rakousku a kverulantství nešla na Tebe, to byl obecný a skoro vážně míněný povzdech. Toho soustátí je prostě opravdu škoda.

Požaduješ konkrétní případy nedostatkového zboží, a z toho požadavku bohužel čiší naprostá neznalost: ono v různých dobách bylo nedostatkové prakticky všechno. Dobová historka vypráví o Angličanovi, který šel kolem fronty na pomeranče, a s upřímným údivem se zeptal: "A to si ti lidé nemůžou ty pomeranče koupit?" - moc mi ho připomínáš, a stejně jako on za to nemůžeš, tak pár příkladů poskytnu.

Pokud jsem pochopil, otec váš domek stavěl. Prima: cokoli ze stavebnin velmi často nebylo, zejména cement. Zeptej se otce, zda všechno, co na stavbu potřeboval, sehnal v oficiálních obchodech.

V padesátých a šedesátých letech byl velký a obecný nedostatek masa a masných výrobků. Později byly velmi nedostatkové okrajové položky. Na jedné straně svíčková, dokud nebyl zdražena na 120 Kčs za kilo, na druhé straně bůček, který byl laciný a lidi ho proto nejvíc kupovali. Takřka stále nebyl uherák. Pokud se objevil, bylo jisté, že druhý den přijede na státní návštěvu Brežněv.

Naprostá katastrofa byla zelenina a ovoce; kdyby chyběly jen banány, byl by to ráj. On taky často nebyl česnek, cibule, použitelné brambory... Jestlipak jsi někdy jedl kubánské pomeranče? To je, panečku, delikatesa...

Náhradní díly k čemukoli byly velký problém. Co museli lidé dělat pro to, aby jim jezdilo auto, o tom by se daly napsat divoké a napínavé knížky, přitom šlo mnohdy o naprosté triviality. Mně třeba utkvěla v paměti gumová membrána na spouštění plynu v karmě: to byla fakt šílená fuška.

Jakékoli služby byly nesmírný problém.

Mohlo by se psát ještě dlouho, a pamětníci by přidávali další a další položky: nemá to cenu. O čemkoli jiní pamětníci-nostalgici doplní, že to sice někdy nebylo, jindy ale ano (a budou mít pravdu: i ty hodně nedostatkové položky se na ploše těch 40 let opravdu někdy na chvilku na pultech mihly). Ty ke všemu tomu doplníš, že to přeci není nezbytné a Ty se bez toho obejdeš. Je Ti přáno, jenže neustálé shánění trivialit prostě nepatří do života civilizované společnosti, ale pro nás to tehdy byla každododenní realita.

Píšeš, že se otravně často tvrdí, že byly neustále prázdné krámy: já jsem takové tvrzení nezachytil, nebyla by to ani pravda. Ono bohatě stačí, když v krámě chybí třetina, ba i jen pětina sortimentu, který tam má být. Skutečně prázdný krám jsem viděl v sedmdesátých letech v Polsku: bylo to řeznictví, na háku tam visela jedna jediná zelená klobása, kolem které hustě létaly mouchy, u pultů stáli tři prodavači se založenýma rukama a byl tam hrozný smrad. Takhle zlé to u nás v Masnách (alepsoň v pozdějších letech) nebylo, u nás v jednom regálu byly vyrovnány desítky stejných konzerv hovězího guláše, ve druhém desítky konzerv vepřového ve vlastní šťávě, v dalším desítky sklenic s hořčicí, a v tom posledním desítky sklenic s okurkami. Ne, tady prázdné krámy nebyly...

Píšeš, že IT technologie mohly chybět nejvýš armádě. Jenže ony silnou položkou našeho vývozu byly textilní a obráběcí stroje: jakmile je konkurence začla nabízet s programovatelnými řídícími jednotkami na bázi mikroprocesorů, a my ne, tak byl export v ... Jedním z pravdivých tvrzení je, že mikroprocesory dostaly bolševika na krovky.


Naposledy upravil Vaclav dne pá březen 11, 2011 10:56 pm, celkově upraveno 3 krát.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 9:30 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

1. Příklad s družstvem jsem použil, bo to mám nejblíž. Družstva nebyla jediná, kdo nabízel byty, pokud vím, tak třeba to tvý ČKD taky, a vpodstatě každá větší továrna, hutě, doly, ... ukaž mi někoho, kdo si před rokem 1990 kupoval byt. A s bf. spolu nebydlíme, on má svůj barák.

2. Posilovny: To nebylo posilovnou jako takovou ale dost jinejma tréninkovejma metodama a cílema v začátcích pravěké kulturistiky. Ono první auto taky nevypadalo jako dnešní Audina. Ale za Švácy, o kterém jsem se zmínil já, to už dávno bylo jinak. Fitkaři nevymysleli mašiny, jen je převzali a vytunili. Vpodstatě se od 50. let už mašiny nijak moc nemění.

3. To byla poznámka k tvému vtipu: dřív auta nebyla.

4. Kdo že neměl doma nábytek ? Už jsem psal - nikoho takovýho neznám. Takže nábytek asi byl, že. Smile

6. Myslím, že pokud jde o držení, mají naši prezidenti co dělat, aby udrželi moč. Smile

7. jen občas, a tak, aby to soudruzi neviděli. Smile

8. jo, dotovalo se a přerozdělovalo. Ale na to, aby se někde dotovalo, se muselo jinde vydělat a pak vzít a přerozdělit. Tisk nekrytejch peněz = inflace. A ta skoro nebyla. Takže asi měli komunisti nějaký utajený zdroje, nebo to hospodářství nebylo tak děsný, jak se teď tvrdí.

9. no, nevím, jestli se dnes krade míň, nebo je to víc vidět - to nechám historikům. Ale fakt nevím, že by se do roku 1989 rozkradl celej podnik nebo celá banka. Buď bylo hospodářství tak silné, že ho krádeže nijak viditelně neoslabily, nebo se muselo krást míň.

12. A kde se teda pršut dělá ? Na stromech přece neroste. Je to něco jako sušená šunka, tak to asi musí někdo někde vyrábět, nebo dělat, nebo sušit, né ?

Jabka jsou zcela beztřídní, hnusný nejsou, protože je poplival socialismus, ale protože se o stromy pořádně nestaráš. Za to soudruzi fakt nemůžou. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 8:36 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

1. Ano je, pokud to nejsou sirotci. Btw - neustálé omílání družstev jako jedinýho zaměstnavatele v zemi, mi jenom dokazuje, jak se na vesnicích báječně žilo. Přijmi mou účast, že nejsi traktorista, ač máš rolnický původ, a za této zločiné demgratury trpíte s přítelem v 80 metrovym bytě, ale za to já opravdu, ale opravdu nemůžu.

2. Hm byly posilovny, jistě nějakou takovou seženeš i teď. Příležitostně se podivej jakou muskulaturu měl nepochybný silák Frštenský, a jakou mají fitnesáci teď - mimochodem i ti, který dáváš do "hezkých kluků".

3.
Martin napsal:
vtip ... Ivan si koupí moskviče....


Honza napsal:
možná západní auta byla nedostatková


Jinak nevím, k čemu ta historka mířila, to jsem skutečně nepobral. Nevim proč, jenom mě napadlo, že na lezení po horách si nevezmu lakýrky. Wink

4. Mluvím o nedostatku zboží, né o nedostatku peněz. DBK - dům bytové kultury, výkladní skříň nábytkářství. Reagoval jsem na to, co tu psali ostatní - ikdyž peníze byly, zboží si mohl v obchodě VIDĚT, ale nikoliv si ho koupit.

Takže o tom to bylo, né jestli si někdo musí sestavit nábytek.

5. Vzkazuju tetě, že nebyl tak krátkou dobu, že se na ty ubrousky vyráběly i držáky. Ovšem pravda, třeba ten výpadek byl opět jenom v Praze. Laughing

TP: né jednou v 70. letech ale několikrát i v 80. . Smile

6. Tak vzhledem k tomu že s. Husák byl takříkajíc "u toho" skoro od založení Strany, tak se jeho první období těžko určuje. Smile

Jinak bych řekl, že naši prezidenti se drží sovětského modelu, kdy báťuška musí nastoupit buď důkladně starý, nebo alespoň těžce nemocný. Laughing

7. To s tim rudym právem. To si teda utírali jenom fajnšmekři.

8. Umíš dobře číst?

Martin napsal:
...spolu s umělým udržováním zaměstnanosti a dotováním zcela nerentabilních sp, (edit: sp = státní podnik) případně celých odvětví průmyslu...


Honza napsal:
Prosím prosím, ukaž mi jednu jedinou fabriku, která se do roku 1989 položila.


Takže jinak - nemohla se položit, když byla dotovaná čim dál tím většími prostředky ze státního rozpočtu.

9. Ibid. Nikdo se tím nezabýval, čili to nikdo ani neohlásil, čili se tím nezabývala veřejná bezpečnost, čili se to neobjevilo ve statistice.

Na západě se jistě také kradlo, ale zcela odlišně. V kapitalismu si totiž ukradených věcí z podniku někdo vždycky všimne, a milerád kolegu udá - na "ruka ruku myje" se totiž moc nehraje, když můžeš obratem letět, což bylo v předrevolučním režimu nemožné, pokud si nepřišel do práce s 7 promile a nepoblil šéfa i jeho stůl.

10. To byl příklad, když ses ptal, pamatuješ-li si, co člověk NUTNĚ potřebuje. Tak jsem ti odpověděl, na čem může přežít. Takže pouze příklad.

11. Mě je uplně jedno, co žereš. To jako v první řadě. A ano, taky tu jedno bylo, a dokonce ještě je. Až teda na to, že ryba z kádě, záměrně píšu ryba, protože se jednalo o jeden druh, také nebyla zdaleka vždy.

12. Já nic o ovoci ani jeho kvalitě nepsal... Mimochodem mi to připomíná, když se mě někdo snažil přesvědčit, že dovozový pršut se dělá v továrnách.

Jinak nevim, do ekologie jablek moc nevidim, spíš mi to připomíná "ty naše padančata sou stejně lepší, než ty jejich hógo fógo" a "jaký uheráky? GOTHAJ!".

A jabloně, asi socialistický taky máme na chatě, ale ty japka sou pro mě jedlý jenom nezralý, jinak je to na štrůdl, nebo prasatům, opravdu.
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 8:07 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Václav napsal:
Pánové, žijeme holt v zemi, kde nechuť k existujícícmu režimu (nemluvě o odporu k právě fungující vládě) včetně nostalgie po tom předchozím prostě patří k bontónu. Honza je normální, my ne.


Já mám především nechuť k naší vládě a pak taky k tomu, že mi furt tlačej do hlavy jak děsný to bylo za komunistů, ale že by se předvedli nějak líp, to teda moc nevidim. A tak nějak zjišťuju že nejmíň 90 % těch jejich příkladů dost pokulhává, nebo že to vůbec takhle nebylo. A na mou otázku co konkrétně nebylo v obchodech, bez čeho se člověk fakt neobešel, co konkrétně bylo za komunistů tak děsně drahý, že bych si to fakt nemohl koupit a umřel bych bez toho nouzí a bídou a co konkrétně tak děsně nenahraditelnýho na trhu chybělo vůbec ? jste mi zatím teda nikdo nedokázali pořádně odpovědět.

Zatím mám z politiků dojem, že ČSSR vypadala asi jako Mauthausen a i Somálsko bylo proti tomu lázeňsko rekreační zařízení.

Ale když se zeptám konkrétně, tak jen bláboly a bláboly. Co tak moc nebylo, že se bez toho nedalo žít, kdo byl tak děsně chudej a skoro umíral hlady, co všechno nám komunisti zakazovali, že jsme bez toho nemohli existovat ... (xakru, to celej režim byl tak hnusnej, jen proto, že nebyly banány, čočka a hajzlpapír ?)

Václav napsal:
Hrom do našich pitomých předků, kteří si z hloupého českého kverulantství nechali rozbourat nad hlavou staré dobré Rakousko! To se to tenkrát úpělo! Jak my jsme se mohli dneska mít!!!


Já, Vácklave, nechci být kverulant. Jen chci konkrétní příklad. Spočítal jsem si dost podrobně jakou mzdu bych měl jako traktorista v družstvu a kolik bych utratil a za co. Jo nedá se to počítat úplně přesně, ale v cenách 1970 - 1989 bych žil dost dobře !!! Netvrdím že úplně přesně stejně jako dnes, to se asi nedá spočítat do desetníku, ale NEVIDÍM, že bych si nějak výrazně pohoršil. Jo, byly věci drahý, co jsou dnes laciný, ale hafo věcí (voda, elektřina ..) byly zas lebnější. Prostě ať to počítám, jak chci, tak bych nežil v bídě a nouzi, ale vcelku vpohodě.

Martin mi jako konkrétní příklad (a jedinej z vás všech) napsal, že bych musel žrát jen čočku. Ku..a - jestli Martin žral za socialismu jen čočku, která byla nedostatková (!!!), tak buď musel bejt dítě přednostně zásobovanýho aparátníka, nebo měla jeho máti někde hektarový čočkový pole.

bright napsal:
Honzo, opravdu nemáš páru o tom, jak se tu do 89 žilo. Vyprávění pratetičky o starých zlatých časech, kdy byla mladá a kdy si nějakým finančním zázrakem spojeným s osamělou askezí našetřila 200 tisíc, opravdu nemá o té době reálnou vypovídací hodnotu.


Už jsem to psal Václavovi, vím, jak by se mi žilo - já si to ku..a SPOČÍTAL podle tehdejších cen. Viz to, co píšu trochu vejš.

Ad těch 200 tisíc: Malý test:
teta nekradla ani nelezla nikomu do řiti - pracovala od cca 20-ti let do důlchodu, celkem 40 let. Kolik musíš měsíčně uložit na vkladní knížku se 4% úročením, připisovaným ročně, abys za 40 let naspořil 200.000,- Kč. No schválně si to od oka tipni (bez počítání), kolik je měsíční vlkad - a ostatní to můžou zkusit taky.

bright napsal:
Martin a zejména Václav to vystihli naprosto přesně. Tvá představa vlády coby zaopatřovací instituce vychází z bolševických ideí.


Jako že chci mít práci, mít kde bydlet a mít co žrát je bolševická idea ? JO DOBRÁ, ... a co mi teda nabízí tvý demokratický ideje ?


bright napsal:
Proč myslíš, že se nemohla zabírat půda k výstavbě? Protože se muselo vyrábět co největší množství potravin. Kam se poděly všechny ty potraviny, když často v obchodech chyběly? Vyvážely se do spřátelených lemrózních zemí (Rusko, Kuba apod.). Proč se nám za tyto potraviny z těchto zemí nedostalo odpovídající množství peněz nebo zboží? Protože je s námi směňovaly v nereálných cenách za komodity jako ropu a zemní plyn nebo jsme je přímo úvěrovali.


A dnes se nic nevyváží ? No, vlastně ne. Zbraně nevyvážíme, bo to zkurvil náš první pan demokratický prezident. Místo nás teď svět zásobujou zbraněma demokratický Amíci. Porcelán taky ne, bo se nám povedlo vytunelovat porcelánky. Jo, vyváželi jsme za levnou naftu = levná doprava a levný "skoro-všechno-ostatní". Jen si nejsem jistej jestli nevyvážet a kupovat plyn a ropu podstatně dráž, je pro naše kapsy až tak moc přínosný.

bright napsal:
PS: K naší předchozí debatě. Už vím v čem byl problém. Průměrný plat účetní byl 2 tis. začátkem 80. let, 3 tis. až ke konci.


Jistě, platy a ceny stoupaly - ale doooooost pomalu. Nesrovnatelně s dneškem. A 2.000,- měla teta někdy kolem r. 1970. Našel jsem její průkazku z odborů, tam to je hezky vidět.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 7:45 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: to: Martin Citovat

TO MARTIN:

Viš, co ti řeknu - čekal jsem nějaké konkrétní příklady, né bláboly se kterýma nás krmí vláda. Jako sorry, ale to, co jsi napsal, teda fakt neberu.

citace:
No, ono s těmi byty to bylo poněkud složitější... I při "přírůstku do rodiny" (který si jistě dva gayové neuplácají) to nějaký ten roček trvalo (u mně coby přírůstku 3). Že by se byty dávaly a priori s. Janu Buzničkovi + 1 s., to asi skutečně né... tak možná nějaká svobodárna, no...


Jako to mi chceš namluvit, že dnes je pro rodinu s dětma a průměrnýma příjmama získání bytu jednodušší, než za komunistů ? Ukaž mi jedinej podnik, kterej ti dnes dá byt jen za to, když tam půjdeš dělat - viz to, co jsem psal o družstvu - citace: ... stavěla bytovky, které nabízela lidem z města, kde byl bytů nedostatek. Podmínka pro získání bytu bylo, že rodina dodá družstvu nejméně 2 pracovní síly po dobu nejméně 10 let. Na dnešní poměry to byla velmi lukrativní nabídka.

A taky jsem se zeptal, jak to bylo u svobodnejch, tedy teoreticky i u gayů. Takže: kdo byl sám, dostal garzonku jako podnikovou ubytovnu. Ta byla buď 1+1 s komorou, nebo se dala upravit na 2+kk. A po 10 letech práce v družstvu dostal "dekret" - jako že už to nebyla jen ubytovna ale regulérní byt. Já bych jako traktorista a potomek družstevníka tenhle svůj byt po tetě dostal určitě hned. A nemusel bych za prací dojíždět. A i ta garzonka by mi stačila. Ono je sice hezký, že mám 3+1, skoro 80 metrů, ale jeden pokoj vlastně vůbec nepotřebuju, akorát v něm spí párkrát za rok brácha, když sem přijede.

citace:
Fitek teda taky moc nebylo... Ovšem tak třeba by ses dostatečně vyřádil na žebřinách a koze.


O tomhle jsem už taky psal v posilovacím tématu. Fitko v dnešní podobě je ukázka vítězství marketingu nad zdravým rozumem. U nás i na západě. Prostě někdo si v 60. letech na západě a v 90. letech u nás všiml, že by se na tomhle dalo dobře vydělávat a přesvědčil lidi, že než běhat v lese je lepší klus na gumovém pásu, že jezdit na kole je děsně nebezpečný, takže rotoped je vlastně super a než se smažit na jedovatém slunci, je mnohem lepší opálení ze solária. Jo nebyla fitka, ale posilovny !!! A konkrétně u nás se tělocvična a posilovna stavěla už někdy v roce 1965. A jinde byly posilovny už za první republiky. Jen se jim nedostávalo takové publicity a nebyly tak komerčně propagované, jako dnes. Koukni se na fotky, v jakém fitku začínal třebas Šváca. Takže sorry, tohle taky jako argument neustojíš. Fitka prostě byla, akorát né tak (komerčně) viditelná, jako dnes.

citace:
Ad nabídka - vtip, ruský - Ivan si koupí moskviče, prodejce mu sdělí "tak za 10 let v tenhle den přesně si přijďte" Ivan se ptá "a ráno nebo odpoledne?", "záleží na tom?" "no docela dost, to máme objednanýho instalatéra".


Jo, možná západní auta byla nedostatková, táta měl Žigula a teda nevím, že by na něj čekal 10 let. A jako dnes to taky není úplně růžový. Stupačku na mašinu mi z Hamburku z "centrálního skladu Evropa" vozili půl roku, až jsem se muse těžce nasrat a napsat Japoncům, že jak si to představujou. Teprve pak dorazila letecky. Takže ono i na "západě" maj občas dlouhý dodací lhůty.

Jo a naši loni chtěli koupit novej traktor od mého jmenovce v USA. Nejdřív nebyl, bo někde v Papui Guinei stávkujou domorodci a není guma na pneumatiky. Pak nebyl, bo sice domorodci dostávkovali, ale když nebyla guma, tak jaksi soudruzi v USA zapomněli objednat formu na ty pneumatiky. Pak sice byl, ale už se nevešel na loď, pak se sice na loď vešel, ale nějak jim při nakládání spadl kontejner a bylo po traktoru. Pak se sice už podařilo traktor naložit, ale loď, než dojela do Hamburku, zastavila někde v Africe a tam jí kleknul motor. No nakonec nám dovozce půjčil na žně jakýsi stroj z Rakouska, když jsme mu řekli, že teda jestli traktor nebude, tak ať táhne do fíči a my půjdem nakupovat jinam. Už když jsem ten Rakouskej zázrak přebíral, se mi zdál trochu hračkovej - ale prej "mladej neboj, to je mašina, to budeš zírat". No, a když jsem tu krásu po žních totálně rozhrkanou vracel, tak zíral jejich mechanik, zeptal se na kolika hektarech hospodaříme a když jsem mu to číslo řekl, tak šel do kolen, prej:"Kdo vám to dal, tohle je pro malorolníka, né pro šílence, co zaorávaj půl republiky". No, byl ten chudák traktůrek skoro na odpis.

citace:
K čemuž mne ještě napadá, že když přišly nějaké neočekávané prémie, tak se rodiče byli podívat do DBK, kde, pravda, bylo zboží, které se kvalitou západu nejen blížilo. Problém byl v tom, že DBK byl prakticky muzeum nábytku, nikoliv obchodní dům. Smile


Vím jak vypadaly byty mých kámošů, a teda nevzpomínám si, že by někdo neměl nábytek, protože by nábytek nebyl. Ne, fakt nikdo neměl místo nábytku doma lepenkový krabice a police z fošen a cihel. A taky vím, že náš (komunistickej) nábytek byl asi dost kvalitní, když se bez problému vyvážel na západ.

Nevím, co je DBK, ale moje teta měla nábytek z firmy Lišovský nábytek někdy z roku 1980 a vypadal stejně dobře, jako dnešní Sconto, Ikea atd. A když se stěhovala do senioráku, tak si ho brala ssebou. Já si potom objednal novej a teda jedinej podstatnej rozdíl byl v tom, že ten tetin "komunistickej" nábytek byl už z továrny poskládanej a sešroubovanej a slepenej, mě přivezli hromadu prkýnek a "dobělej si sám". Jo a pár dílů museli vyměnit, bo tam byly blbě předvrtaný díry. A nevšiml jsem si, že by ten novej "kapitálistickej" nábytek byl nějak výrazně lepší, nebo kvalitnější, než tetin "komunistickej".

citace:
Honzo, technická - banány budiž, já taky rád jenom nezralý, ale s toaletním papírem jen na vánoce bys to taky snesl? Wink


Už jsem ti to psal. Jako výraz protestu proti neschopnosti komunistického plánování, které způsobilo nedostatek hajzlpapíru, bych si utíral prdel Rudým právem.

A teď vážně: teta ti vzkazuje, že toaleťák sice jednu dobu nebyl, ale obyčejný papírový ubrousky byly furt, tak se holt prdele za komunistů občas utíraly ubroustaka. Papír je to stejnej, né-li lepší. Jedinej problém je, že se ty ubrousky blbě strkaj do držáku na záchodě.

TP: hajzlpapír nebyl, když vyhořela nějaká naše papírna. Ale jestli si vzpomínám, tak před pár rokama vyhořela někde u šikmejch fabrika na čipy do pamětí a byl to dost průser, kterej dokázal rozhoupat ekonomiku celýho světa. Srovnám li tohle s tím, že někdy v 70. letech byla ohrožena čistota českých prdelí, nezbývá mi, než konstatovat, že dnešní výpadky mohou mít mnohem rozsáhnejší důsledky, než tehdejší absence hajzlpapíru v české kotlině.

citace:
Áaa EDIT, když mě Honza předběhl: Jednak Husák byl velice charismatický řečník, a bez papíru (což už dneska nikdo zřejmě nezvládne). To že už od půlky 80.let nebyl po X-tym infarktu zrovna jura, je jiná věc.


No vidíš, další pozitivum komunistů: Soudru Husák byl aspoň v prvním volebním období charismatický politik. Naši demokratičtí prézidenti jsou jak chcíplý ryby už od začátku. :- )

citace:
Myslim, že inkoust způsobuje rakovinu konečníku, na kterou si beztak spousta gayů zakládá i tak Laughing


Tady mi nějak unikla souvislost.

citace:
Ono i těch 67% komunisty položilo, spolu s umělým udržováním zaměstnanosti a dotováním zcela nerentabilních sp, případně celých odvětví průmyslu a vnitřním dluhem (podkapitalizováním tedy), což píše v autobiografii i ten Štrougal.


Prosím prosím, ukaž mi jednu jedinou fabriku, která se do roku 1989 položila.

citace:
Honzíku - Václav myslel asi to, že se kradlo všude, ale nikdo se tím nezabýval, protože to bylo jedno. Takže do statistik se to pochopitelně nedostalo, tedy pouze do těch účetních, protože cifršpion musí nějak zaúčtovat i to, co neni.


Existoval trestný čin "rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví" a to až do roku 1990. Zrovna jsem
to našel. Pročti si skutkovou podstatu a zjistíš, že nástroj represe, mnohem přísnější, než dnešní krádež dle § 205 tr. z. existoval. Jestli se kradlo, nebyla to tedy chyba systému ale konkrétních lidí, kteří to dopustili. A už jsem tu myslím vysvětlil, proč se třeba v družstvech nekradlo. A taky si nevzpomínám, že by mi někdo vyprávěl, jak za komunistů museli likvidovat banku, protože ji vedení vytunelovalo. Zato od roku 1990 jsme ze svejch daní "zachraňovali" tolik bank, že už to ani nespočítám. Jo, asi se kradlo, ale jako chceš říct, že na západě ne ? Sorry, opět odkazuji na statistiky kriminality. Asi se kradlo, ale pochybuju že tak a v takovém rozsahu, jako dnes.


citace:
Tak co chybělo - záleží na tom co člověk potřebuje nutně - samozřejmě že se dá prožít plnohodnotný život na čočce s vejcem a občasným jablkem, spát na kavalci a vařit na lihovém vařiči.


Konzultoval jsem to se sousedkou, co pracovala v Jednotě. Ještě teď se směje, a prej který pako tohle řeklo.
Právě čočka totiž byla jedna z mála komodit, která pravidelně na jaře už moc nebyla. Né, že by ji nikdo neuměl vypěstovat, ale plánovači se spletli a zařadili ji omylem do stejné cenové skupiny, jako hrách, ačkoli je pěstování čočky mnohem nákladnější. Družstva pochopitekně čočku začala bojkotovat a plán luštětinových výnosů plnila hrachem. Bylo ho tolik, že celá republika mohla prdět o závod. Jinak jediné, co prý pravidelně nebylo, byl cukr, ale né obecně, jen krystalovej, bo ho na podzim vykoupili zavařovači. Moučkovej a kostkovej byl furt.

Trochu si pamatuju samku u nás v osadě, a teda fakt jsem tam neviděl ty "prázdný regály" o kterejch melou naši současný politici jako o strašáku komunismu. A nevzpomínám si, že by nebyla běžná zelenina, ovoce, maso, mouka, máslo, .... no asi jsme byli "protekční samka" v tý naší zapadlý podhorský osadě. Jo - jeden rozdíl: místo kornoutu od Danone bylo Eskymo nebo Míša. Za korunu a na klacku.

btw: ono dnes se taky něco občas nedostane. Loni v okolí nebyly před velikonocema vejce, bo soudruzi udělali chybu a zapomněli, že před velikonocema se jich prodá víc. Nakonec je boyfriendova mamka objednala u nějakýho Rakušáka, a protože to byla "dovozová vejce" tak jsme je řádně nacenili a tudíž se na nich dost vydělalo. Jo, to je výhoda dneška - volný ceny. Za komunistů se vejce muselo prodávat všude za stejnou cenu.

citace:
Ale konkrétně mne teď napadl nedostatek čerstvých ryb. Uzená makrela, a něco, asi ryba, v aspiku není čerstvá, podotýkám.


Si myslíš, že čersvá ryba dnes není chlazená nebo mražená ? Jako tak zapomeň. Jo a odpověď sousedky: V každém větším městě měl obchod podnik Rybářství, kde se prodávaly ryby živé z kádě, takže když sis přinesl akvárium, nohl jsi mít rybu tak čerstvou, jak rychle jsi ji dokázal vykuchat a upíct. Jinak se k nám vozilo hafo velmi levných ryb mražených, akorát sis musel vybrat druh, který plaval v socialistických mořích, kapitálistický ryby se k nám nevozily. (btw: a tímhle agrumentem mě teda fakt nepřesvědčíš vůbec, bo ryby nerad a nežeru je).

a ke kvalitě ovoce zelenina obecně:
Táta se dost divil, proč se furt zmírňujou normy, až mu to nakonec vysvětlil jeden známej, co dělá někde na ministerstvu. Normy na ovoce a zeleninu byly za socialismu natolik přísné, že západní podniky k nám vpodstatě nemohly nic dovážet, protože se na požadovanou kvalitu, pokud jde třeba o obsah dusíku a jinýho svinstva, nedokázaly dostat. Takže velké obchodní řetězce pochopitelně "zalobovaly" a normy se upravily na ty jejich shity. Výsledek je jednoduchej:

To, co si dnes ve velmi bohatém sortimntu můžeš koupit v hypermarketech, je shit, kterej by ještě v roce 1989 poslal každej hygienik rovnou do spalovny, a ani by nedovololil skrmit to prasatům.

A zelenina a ovoce v kvalitě odpovídající běžným normám socialistických obchodů, (kde byla mimochodem velmi laciná), se dnes prodává jako "bioprodukt" za patřičněš mastnej peníz.

Jako jestli chceš tohle prezentovat, jako vítězství demokracie, tak teda potěš koště.

Jo a taky mi vysvětli, proč obyčejný jabko od našich, co vyrostlo na ještě socialistický jabloni, zasazený v roce 1970, mi vydrží ve sklepě půl roku, a ty portugalský dovozový nádhery začnou hnít už za tejden. Doktoři se divěj, že děti jsou furt míň zdravý, že maj alergie a kdovíco dalšího - no když každý dítě sežere ročně kýbl NPK a draselný soli - to by porazilo i bejka.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 5:46 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Pánové, žijeme holt v zemi, kde nechuť k existujícícmu režimu (nemluvě o odporu k právě fungující vládě) včetně nostalgie po tom předchozím prostě patří k bontónu. Honza je normální, my ne.

Hrom do našich pitomých předků, kteří si z hloupého českého kverulantství nechali rozbourat nad hlavou staré dobré Rakousko! To se to tenkrát úpělo! Jak my jsme se mohli dneska mít!!!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 5:07 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Ad družba s lemrozními státy - tuším, že paní, která mi tenhle špek řikala tehdy pracovala v Kovoexportu, nebo něčem podobném. V praxi jsme tedy do Mongolska poslali vlak plný strojů a dostali "barterově" vlak s kožkami (už si nevzpomínám zda kozími, ovčími, či jačími).
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 4:49 pm
Autor Zpráva
bright
šaman


Založen: 27.9.2005
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honzo, opravdu nemáš páru o tom, jak se tu do 89 žilo. Vyprávění pratetičky o starých zlatých časech, kdy byla mladá a kdy si nějakým finančním zázrakem spojeným s osamělou askezí našetřila 200 tisíc, opravdu nemá o té době reálnou vypovídací hodnotu. Základní mzdu udržovanou pro všechny na víceméně stejné výši si bylo možné poctivě zvýšit jen dvěma způsoby. Buď se "zapojit" do režimních struktur (nešlo jen o funkcionářství - znal jsem soudruha z okresu, který bral v té době celkem 17 tis., ale i o obyčejná vedoucí místa v naprosté většině podniků a organizací, pro jejichž výkon byla zapotřebí nejen vysoká škola, ale i členství ve straně), nebo jít dělat dělnické profese, které režim z ideologických nebo obchodních důvodů protěžoval (horník, razič, stavař, montér v cizině atd.), popř. si vzít vedlejšák, bylo-li takové místo volné (např. úřednice po pracovní uklízely kanceláře). Dále si bylo možné zvýšit příjmy nepoctivě, a to melouchařením po pracovní době nebo i během ní, krádežemi podnikového materiálu, úplatky za nedostatkové zboží a služby vč. zdravotnictví, šizením zákazníků na kvalitě a množství, veksláctvím, pašování zboží atd. Jak už tu uvedl Václav, i takto vydělané peníze byly lidem k ničemu, pokud je nemohli utratit. Třeba sis nemohl kopit parcelu a postavit si na ní dům, protože soudruzi nedovolovali zabírat půdu pro individuální výstavbu s výjimkou paneláků, bytovek a řadovek. Na venkově udělali čas od času pololegální výjimku, v Praze nikoli. Vlastní dům si bylo možné postavit jen na pozemku, který byl už před pučem v zastavěném území (tj. zahrady nebo volné parcely soukromých osob).

Martin a zejména Václav to vystihli naprosto přesně. Tvá představa vlády coby zaopatřovací instituce vychází z bolševických ideí. Minulý režim se položil hlavně proto, že se zcela zaměřil na totální přerozdělování, ale jaksi mu přitom nedocházelo, že objem přerozdělovaného bohatství se neustále snižuje oproti okolnímu vyspělému světu, neboť hospodářství roste pouze díky dvou důvodům: lidské touze po hromadění majetku a volnému obchodu. Obojí potlačoval, resp. stanovováním umělých cen (vnitrostátních i v rámci RVHP) a plánováním množství výroby a spotřeby všech komodit naprosto vylučoval.

Proč myslíš, že se nemohla zabírat půda k výstavbě? Protože se muselo vyrábět co největší množství potravin. Kam se poděly všechny ty potraviny, když často v obchodech chyběly? Vyvážely se do spřátelených lemrózních zemí (Rusko, Kuba apod.). Proč se nám za tyto potraviny z těchto zemí nedostalo odpovídající množství peněz nebo zboží? Protože je s námi směňovaly v nereálných cenách za komodity jako ropu a zemní plyn nebo jsme je přímo úvěrovali.

PS: K naší předchozí debatě. Už vím v čem byl problém. Průměrný plat účetní byl 2 tis. začátkem 80. let, 3 tis. až ke konci.
_________________
It's not easy to be green.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 3:59 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

No, ono s těmi byty to bylo poněkud složitější... I při "přírůstku do rodiny" (který si jistě dva gayové neuplácají) to nějaký ten roček trvalo (u mně coby přírůstku 3). Že by se byty dávaly a priori s. Janu Buzničkovi + 1 s., to asi skutečně né... tak možná nějaká svobodárna, no...

Fitek teda taky moc nebylo... Ovšem tak třeba by ses dostatečně vyřádil na žebřinách a koze.

Ad nabídka - vtip, ruský - Ivan si koupí moskviče, prodejce mu sdělí "tak za 10 let v tenhle den přesně si přijďte" Ivan se ptá "a ráno nebo odpoledne?", "záleží na tom?" "no docela dost, to máme objednanýho instalatéra".

K čemuž mne ještě napadá, že když přišly nějaké neočekávané prémie, tak se rodiče byli podívat do DBK, kde, pravda, bylo zboží, které se kvalitou západu nejen blížilo. Problém byl v tom, že DBK byl prakticky muzeum nábytku, nikoliv obchodní dům. Smile

Honzo, technická - banány budiž, já taky rád jenom nezralý, ale s toaletním papírem jen na vánoce bys to taky snesl? Wink

Jinak "náš úkol" byl samozřejmě 1. jak píše Václav, za 2. ovšem kdybychom nespolupracovali byli bychom "dýkou vraženou až na hranice SSSR".

Áaa EDIT, když mě Honza předběhl: Jednak Husák byl velice charismatický řečník, a bez papíru (což už dneska nikdo zřejmě nezvládne). To že už od půlky 80.let nebyl po X-tym infarktu zrovna jura, je jiná věc.

Odpad společnosti - nejen že nemam, ale plně s tim souhlasim. A až by to vystřízlivělo, tak bych to dejme tomu nechal sypat štěrk na pešunky, nebo nějakou podobnou práci (za to, že je o ně postaráno). Abych předešel podezření - myslim to naprosto vážně.

Myslim, že inkoust způsobuje rakovinu konečníku, na kterou si beztak spousta gayů zakládá i tak Laughing

Ono i těch 67% komunisty položilo, spolu s umělým udržováním zaměstnanosti a dotováním zcela nerentabilních sp, případně celých odvětví průmyslu a vnitřním dluhem (podkapitalizováním tedy), což píše v autobiografii i ten Štrougal.

Honzíku - Václav myslel asi to, že se kradlo všude, ale nikdo se tím nezabýval, protože to bylo jedno. Takže do statistik se to pochopitelně nedostalo, tedy pouze do těch účetních, protože cifršpion musí nějak zaúčtovat i to, co neni.

Tak co chybělo - záleží na tom co člověk potřebuje nutně - samozřejmě že se dá prožít plnohodnotný život na čočce s vejcem a občasným jablkem, spát na kavalci a vařit na lihovém vařiči.

Ale konkrétně mne teď napadl nedostatek čerstvých ryb. Uzená makrela, a něco, asi ryba, v aspiku není čerstvá, podotýkám.
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 3:38 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Martin:
No ... ať to počítám, jak chci, (a už jsem to počítal různě několikrát), furt se mi nezdá, že bych se za komunistů měl hůř než teď, kdybych žil někde mezi rokem 1980 až 1990. A nejsem jedinej komu vychází, že si teda nijak výrazně tímhle režimem nepolepšil.

A Castro byl aspoň charismatický koukatelný vůdce, na rozdíl od různejch našich chcíplejch polomrtvejch kuňkalů (Havlů, Klausů a Husáků). No vidíš, ani ti demokrátičtí prezidenti se u nás od těch komunistickejch nelišej - mektaj, byli v kriminálu, jsou to dědkové a lidi se jim smějou.

Ad odpad společnosti: máš snad lepší řešení ?

Václav:
Ale já jsem o žádný usnesení vlády nestál - to jako nee. Byt bych jako traktorista v družstvu dostal po tetě stejně, a nemusel bych jezdi za prací tak daleko a plat bych měl možná i větší, než dnes. Fitko bylo v místní TJ, stejně, jako je i dnes, a bylo za 10,-Kč ročně.

Jo, slyšel jsem, že občas nebyl hajzlpapír - no tak bych si natrhal Rudý právo - bylo velký a prej i levný. Pak nebyly někdy banány - ty stejně nežeru, a sirupy - a bez těch se obejdu. Jinak teda fakt nevím, že by něco důležitýho nebylo. Tak trochu si pamatuju, co bylo v obchodech po roce 1990, to bylo vpodstatě totéž, jako před rokem 1989, no, že by tam byly prázdný regály, jak dnes tvrdí politici - to si teda nevzpomínám.

Po roce 1990 se vesele zprivatizovalo (česky: rozkradlo) i těch 67 % odepsanejch základních prostředků, i ty neodepsaný - a stát to kupodivu nepoložilo. Tak si nejsem jistej, jestli by to položilo komunisty.

Exclamation A vůbec, furt se tu bavíme v tý obecný rovině jako naše vláda. Hele - co konkrétně nebylo v obchodech, bez čeho se člověk fakt neobešel, co konkrétně bylo za komunistů tak děsně drahý, že bych si to fakt nemohl koupit a umřel bych bez toho nouzí a bídou a co konkrétně tak děsně nenahraditelnýho na trhu chybělo vůbec ? Exclamation

No a že se všude kradlo - to jako že dnes se nekrade ? Václave, podívej se na statistiky kriminality tehdy a dnes.

EDIT: a klíďo ti vyvrátím ten argument o výpočetní technice, jo, zaostávali, ale bylo to to úplně poslední, co by nás snad mohlo brzdit - jediná vyjímka byla armáda.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 2:59 pm
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Honza napsal:
Od vlády očekávám, že se postará, abych měl co dělat, abych si vydělal na to, že se slušně nažeru, že budu slušně bydlet a že po práci budu mít čas a prachy na to, abych se věnoval svejm zájmům.


Tak to bys byl asi zklamaný. Ani bolševická vláda neměla ve svých usneseních, že s. Janu Teplému se s. Bojfrendem se přiděluje byt tam a tam, a že Tělovýchovné jednotě Rudá záře tamtéž se poskytuje podpora ke zřízení fitka pro s. Honzu Jenakluky. Tak daleko v péči o pracující fakt nešli.

Rozhodně by Tě zklamala tehdejší nabídka v obchodech. I kdybys vydělával hodně, zjistil bys, že v krámech i základní zboží je chronicky postihováno výpadky v dodávkách, že lepší zboží je jen občas, často "na pořadník", mnohdy jen "pod pultem", a spousta zboží v maloobchodu není třeba jen proto, že na ně nebyla stanovena státní maloobchodní cena.

Honza napsal:
...tyhle mé požadavky by komunistická vláda splnila stejně dobře, jako ta současná...


Nejlepším důkazem, že jde o neopodstatněnou domněnku, je, že už tu ta vláda není. Ona prostě tahle očekávání splnit nedokázala, a nebylo to ve skutečnosti ani jejím úkolem. V bloku, jehož jsme byli součástí, bylo naším posláním vytvořit pro cizí mocnost první sled v případě útoku a nárazníkové pásmo v případě obrany. A toto garantovat byl primární úkol zdejší vlády, jemuž vše ostatní bylo podřízeno.

Nedávno jsem se dočetl, že za Čepičky tvořily výdaje na armádu 18 % státního rozpočtu. Po roce 68 režim pochopil, že musí obyvatelstvu poskytnout "alespoň zdání konzumu" (jak píše Martin). Jenže na to neměl. Koncem osmdesátých let se ve světové ekonomické literatuře země východního bloku označovaly jako "nově podvyvinuté země". Poslední komunistický premiér v parlamentním exposé sdělil, že 67 % základních prostředků v národním hospodářství je odepsáno, což dokumentuje, že ekonomika byla podkapitalisována, nestačila (hlavně po nástupu IT) už ani zpovzdálí sledovat technologický vývoj a inovace ve vyspělém světě, a nezbývalo jí už, než stále víc zaostávat. Na tom se podílely nadměrné výdaje na armádu a potlačovatelský aparát, na podporu teroristických režimů v cizině, i na uplácení občanů. A také zde existovala paralelní mocenská struktura vedle státu - aparát KSČ, a ta taky něco stála. Dle údaje z konce osmdesátých let byla pracovní doba využívána v průměru ze 30 %. A všude se kradlo, sice v drobném, ale pořád, a dělali to skoro všichni.

Dobový "skandální text" Miloše Zemana je zde: http://milos.chytrak.cz/1989/zeman-tm.php

Dobový vtip: Soudružka učitelka zadává slohové cvičení na téma "Úspěchy socialistického tábora", a dodává: "Děti, pozor na pravopis, "v prdeli" se píše zvlášť, ale "cugrund" píšeme v češtině dohormady."
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 12:16 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Nemůžu říct, že bych mě to překvapovalo, nebo šokovalo Smile Ale tim jsme se možná dostali k jádru týhle diskuse. Pokud od státu chceš de facto práci, a z toho vyplývající prachy, jídlo, fitko. Tak to ti obecně každá vláda zajistí, resp. zajistil by ti to i Cato starší na svém statku, nebo někdo jiný, až se zase zavede otroctví Very Happy. Viz včera reprízovaný dokument o Mušaráfovi, kde opakovaně zaznělo od občanů "moc jsme lpěli na demokracii, která nás zklamala.... Mušaráf nám přinesl klid a prosperitu.. a co že je voják"

Řekl bych že tvůj postoj je mezi voliči obecně nejrozšířenější, s tím (a budiž ti to přičteno k dobru) že ty si to uvědomuješ, ergo nepotřebuješ aby - řekněme - "prosté štěstí" plavalo v ideové polévce z holubic nebo třešní. Laughing

Přičemž bych si tedy dovolil tvůj názor na "odpad společnosti" označit za téměř univerzální.

Nicméně bylo tu napsáno, ani nevim kolikrát a to dost podrobně, někdy až příliš, z konkrétních případů, nikoliv z televize, že za komunistů byla životní úroveň výrazně nižší, resp. čím se člověk má dnes lépe, tím víc by na tom tratil, ovšem i ti nejchudší by si pohoršili. Čili jesti ti záleží na výši životní úrovně (a komu né), tak bych se soustředil na to.
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 2:24 am
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Hm - asi budu konzumní typ ideální pro pragmatický vlády. Od vlády očekávám, že se postará, abych měl co dělat, abych si vydělal na to, že se slušně nažeru, že budu slušně bydlet a že po práci budu mít čas a prachy na to, abych se věnoval svejm zájmům. A jinak ať se na mně celá vláda laskavě z vysoka vysere a nic po mně nechce - já po ní taky nic chtít nebudu.

Vláda, které mi tohle zajistí, si jinak může dělat, co chce. A když bude chtít, tak ať si klíďo postaví na Letný pomník třeba Mao Ce Tungovi, Gotwaldovi, Havlovi, Gorbačovovi, Háchovi nebo Štrougalovi - nebo i všem najednou. Když mi slíběj slevu do fitka, klíďo jim pod ten pomník přijdu i zatleskat.

No - proč to píšu - furt jsem přesvědčenej, že tyhle mé požadavky by komunistická vláda splnila stejně dobře, jako ta současná - a možná, že i líp. Tak asi proto furt nějak nevidím mezi komunistana a těma dnešníma aparátníkama žádnej podstatnej a významnej rozdíl. A že si budu myslet, že teď je to lepší, jen proto, protože to říkaj furt dokola v rádiu a v televizi, tak to jako sotva.

(a jestli stojí hovor do Ameriky stovku, nebo bůra, a jestli budu mít mobil, nebo telefon se šňůrou, nebo vůbec žádnej, a jestli budou banány celej rok, nebo jen o vánocích, je mi teda fakt srdečně u pr....)


Naposledy upravil Honza dne po březen 14, 2011 1:10 pm, celkově upraveno 1 krát.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 1:23 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Před tim snad ani né, působil normálně. Spíš před socdem. Smile

K tématu bych možná ještě dodal... Na normalizaci je zvláštní, že pod vlivem pragmatiků (kteří tedy měli zastání do marginalizace Husáka a odchodu Štrougala) zaujímaly vlády postoj, jaký má a musí vlastně zaujmout jakákoliv vláda - čili utišit občany umožněním alespoň zdání konzumu. Stát nějak zvlášť netlačil na pilu, a spíš spoléhal na to, že každému začne být dříve či později všechno šumák....

Nemůžu se ubránit analogii s protektorátní správou (např. i jenom srov. ČB protektorátní filmy vytržené z času a prostoru, a komedie ze 70. let) a některými jejími méně lidožravými kroky (větší příděly pro dělníky, pracovní obuv...). Think
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 1:10 am
Autor Zpráva
Vaclav
šaman


Založen: 13.1.2010
Příspěvky: 3619
Bydliště: Praha

Předmět: Citovat

Martin napsal:
Bože chraň!


Před Petrem?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá březen 11, 2011 1:06 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Bože chraň!
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  
Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 56, 57, 58  Další

 
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


      Na začátek stránky  

Strana 27 z 58
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 56, 57, 58  Další
Přejdi na:  

width=30/ Poslední příspěvky width=30/
         

 
   
Postaveno na phpBB, překlad Azu
Provozuje bodyia.cz
 
         
TOPlist