Gay komunita
     
         
         
 
Home Registrace FAQ Seznam uživatelů Uživatelské skupiny Posledních 50  
  Soukromé zprávy Přihlášení  
   
 
 
Obsah fóra Gay komunita Komunita mix Evropská unie
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
      Časy uváděny v GMT + 2 hodiny  
Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

ne listopad 29, 2009 6:02 pm
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Honza: Dáme třetí kolo? Smile Asi ne. Takže jenom poznámka: Narozdíl od tebe si myslím, že u jednotnýho trhu EU převažujou pozitiva a že problém je spíš ve výjimkách než v systému.

Každopádně jsem rád, že "proběhla korektní diskuse" bez výrazů typu eurohujer nebo eurodebil. Very Happy

Amen.

_______________


Nechci se zastávat zákazu žárovek, natož souhlasit s Martinem Laughing , ale tady už taky úsporky fungujou přes pět let. Wink
Možná, jestli máš, TXB, odkaz na nějakej průzkum, hodilo by se to sem (případně jinam až vznikne vlákno o žárovkách Smile ) dát.

PS: lidovky.cz: 7 mýtů o úsporných zářivkách
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

ne listopad 29, 2009 5:09 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

solok napsal:
převážení zboží na velké vzdálenosti, ač může být vyrobeno v sousedství....Je to totiž důsledek SVOBODNÉHO, NEREGULOVANÉHO TRHU


solok napsal:
Obchodním řetězcům se z nějakého důvodu vyplatí převážet potraviny na obrovské vzdálenosti


Já tedy pominu, že o tom "nějakém" důvodu se tu celou dobu bavíme... Ta u podnikatelských subjektů velmi záhadná, a někomu asi nepochopitelná motivace je jednoduše VYPLATÍ SE TO. Nikoliv kvůli trhu, ale právě kvůli jeho přeregulovanosti.

Trh není žádná koplikovaná věc a podnikateli jde o zisk, nikoliv o to, aby zruinoval všechny kolem. Tragédie je, když se do toho zamíchají, jak uvedl na jednoduchém příkladu AA/XY Honza, různé státní přerozdělovací kejkle (přerozdělovací proto, že tak jako tak to zaplatí občané).

Čili ve zkratce - státem podporovaný (daně, dotace, atd. atd.) např. brambor, je pro spotřebitele levnější, ikdyž připočítáme dopravu přes čtvrt kontinentu. Nevidím na tom nic záhadného.

Řešení "pro EU" jsou v zásadě 2:

- zavedení jednotné ceny brambory, což by zaměstnalo spoustu úředníků, a zatlo tipec těm podnikatelskejm hyenám, z nichž jedny pro nás jídlo pěstují, a druhé nám ho dovážejí do sámošky.

- znemožnit jednotlivým státům dumping a srovnat tím jejich pozici v hospodářské soutěži.

"Lidé jako Martin" řvou, protože EU sebrala členským zemím možnosti, jak se proti dumpingu bránit, a sama dumping u některých členských zemí byť z valné části nepřímo podporuje.

Ano, korporaci, zemědělci, i paní, která ve vaší ulici má trafiku, jde o zisk (to je pro podnikatele něco jako mzda pro tebe, až na to, že s tím má víc starání, a popotahování s FÚ).

Myslíš si, soloku, vážně, že doprava na obrovský vzádlenosti je zdarma, nebo výhodnější než doprava na vzdálenosti malé? Ergo, že podnikatelé sypou peníze do kanálu pokud nemusí?

Btw - s tím kečupem jsem to sice neslyšel, ale ze souvilosti předpokládám, že tam půjde o kejkle s DPH.

Ad "převážení jogurtů z Itálie do ČR" - to už je jaksi něco zcela odlišného. Chápu, že v socialistickém ráji by by se vyráběl 1 jogurt, 1 televize Merkur a 1 druh unisexového oblečení. Nicméně situace je jiná.

Podrobněji - v Česku máš samozřejmě možnost si koupit generický LidlJoghurt za 1,5Kč (nespěchej, cenu sem si vymyslel), výrobek nějaké místní mlékárny za 6-10, Biojogurt Olma za 11,5.... atd.

Pokud si myslíš, že někde uděláš díru do světa s jogurtem italským připlatíš si za jogurt dovezený z Itálie. Případně pokud máš jako spotřebitel dojem, že řecký jogurt bude lepší, opět, připlatíš si. To samé platí u košer jogurtu Laughing TOMU se říká výběr; předpokládá ovšem obecně sociální stratifikaci.

Nevím jestli jsem ten rozdíl vysvětlil dostatečně - takže raději opáčko - českého výrobce nezruinuje, když si pár lidí, dle svého výběru, koupí dražší zahraniční výrobek, ale když si většina lidí, bez výběru, koupí zahraniční levný výrobek.

PS: Nechci se zastávat výbojek, asi si kupuju ty dražší, ale zatím fungují pátým rokem...
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

ne listopad 29, 2009 12:50 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

TXB napsal:
A až v Austrálii a Kalifornii začnou skákat z okna, budeme to bez rozmyslu kopírovat taky.

Ale kdeže - my jsme přece v Evropský unii, takže budem skákat jedině z Euro - okna !

Ad "úsporné" zářivky: Applause Applause Applause Applause Applause

ttomp napsal:
Honza napsal:
...a řekl tohle:

Jednotný vnitřní trh a volný pohyb zboží...

A já jsem ti na to řekl, že do r. 2013 by se podmínky měly srovnat. A stejně jako ty si myslím, že nerovné podmínky jsou problém (taky už jsem to psal Wink ).

K čemuž jsem napsal:
"Jé, to je skvělý, UŽ za tři roky se srovnají podmínky dotací, SLÁVA UNII. A myslíš si, že zemědělci jsou tak ekonomicky silní, aby do té doby mohli jet pod výrobníma nákladama na dluh a vykryli ho z vlastních rezerv ?"

Každý jen trochu myslící ekonom by nejprve srovnal podmínky v jednotlivých regionech a teprve potom otevřel hranice. Obráceně postupuje jen debil - teda přesněji: EuroDebil.

Takže na mou původní otázku, co skvělého pro nás Unie udělala, je tvoje odpověď, že vymyslela jednotný trh, blbost, protože jednotný trh, tak jak byl zaveden díky tuposti EU, víc škodí, než pomáhá.

ttomp napsal:
Já si myslím, že lepší než regulace, je podpora domácího zemědělství dotacemi. Když před někým uzavřeš trh, on ti ho uzavře taky a prodělají oba.

Jakákoli dotační politika je vždycky cestou do pekel. Co je svět světem, nikdy - až na posledních pár desetiletí - neexistovalo, aby stát někomu platil za to, že něco vyrábí a prodá. Stát je tu od toho aby zajistil podmínky pro podnikání a za to pak daňového poplatníka přiměřeně oškubal. K tomu se používají různá cla, mýta atd, atp. aj., a kupodivu to vždycky fungovalo.

Dotace nevznikají z aktuální společenské potřeby, ale jako následek politických tlaků - silná zemědělská loby ve státě XY vypěstuje víc, než stačí obyvatelé státu XY sežrat, tudíž se produkce zadotuje, aby se levně vyvezla. Farmářům se "zavře huba", ve státě je klid - jen to všechno zaplatí ze svých daní všichni obyvatelé státu XY dohromady. Obyvatelé státu AA, kam byly komodity vyvezeny se sice radují že mají levné zboží (a ono levné je, protože jim ho zaplatili obyvatelé státu XY), ale poněkud si zapomenou všimnout že díky levným dovozům zkrachovali tuzemští výrobci, a místo toho aby pracovali, sedí doma na podpoře - a tu jim platí všichni daňoví poplatníci státu AA. Takže se rozfrcaly spousty peněz, a ve státě AA vzniklo hafo nezaměstnaných (kteří by jinak vznikli v původním státě XY při omezování produkce) ... a teď mi ukaž, jaký to pro stát AA má pozitivní přínos ? .... krávovina všech krávovin. Jediné řešení je onezit výrobu v XY, nebo najít nové trhy.

Pokud stát AA bude jen trochu myslící, tak okamžitě zarazí levný dovoz a stát XY tím donutí, aby si problém s nadprodukci vyřešil sám.

ttomp napsal:
Btw nemají to do Ostravy blíž brambory z Polska, než z Vysočiny? Wink

Brambory se většinou vozí z Poznaňské oblasti,
Poznaň - Ostava: 320 km
Vysočina - Ostrava: 150 km

A další věc je, že Poláci jsou kovozemědělci a ledacos flákají, takže ty jejich brambory sem zatáhly různá svinstva - nízká cena těch polských brambor je daná i jejich nedostatečným ošetřením !

např: „Z celkem devatenácti zachycených partií jsou čtyři podezřelé z výskytu bakteriální kroužkovitosti. Polská strana neplní závazek, že bude informovat o každé zásilce brambor určené pro Českou republiku, a že budou kvalitní a prosté karanténních chorob. Náš stát pro eradikaci bakteriální kroužkovitosti dělá maximum a stálo nás to mnoho prostředků. ... mnoho jich totiž chodí bez platného certifikátu, který odběratelé často nevyžadují, protože je pro ně rozhodující nízká cena.“


Naposledy upravil Honza dne ne listopad 29, 2009 6:04 pm, celkově upraveno 1 krát.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so listopad 28, 2009 10:49 pm
Autor Zpráva
TXB
šaman


Založen: 1.8.2006
Příspěvky: 1937

Předmět: Citovat

solok napsal:
TXB napsal:
solok napsal:
manroot: to je zajímavé, že ti tvoji modelové mají v rozkroku vždy lampičku. Smile

Ovšem v souladu s požadavky EU již pouze s úspornou výbojkou...

Vzhledem k tomu, že k zákazu výroby a prodeje klasických žárovek kromě Evropské unie přistoupily nebo se v nejbližší době hodlají přípojit i Austrálie (ta byla první), Kanada, Kalifornie, Nový Zéland a Filipíny, kladu si otázku, který z těchto států či společenství je vlastně větší socialistický přebyrokratizovaný moloch pošlapávající své obyvatele a který z nich se dříve rozpadne.

A až v Austrálii a Kalifornii začnou skákat z okna, budeme to bez rozmyslu kopírovat taky.

solok napsal:
Všichni totiž víme, že v dnešní době jedině používání parních strojů je tím pravým znakem liberální a svobodné společnosti.
Ono kopnout si při jakékoli příležitosti s úšklebkem do Evropské unie je tak snadné a tak vděčné...

Kritizovat cizí názor na problematiku, o níž nic nevím, je evidentně ještě snazší.

Poruchovost nejprodávanějších úsporných výbojek je vyšší, než u žárovek. Životnost nejprodávanějších modelů je taktéž nižší, než u žárovek. Po zavedení tohoto opatření v EU byly v Číně otevřeny tři doly na rtuť jen proto, aby se pokryla poptávka EU po těchto výbojkách, v nichž je rtuť obsažena. Majorita úsporných výbojek (které odcházejí ve vyšší míře, než žárovky), končí na skládkách. To znamená, že si postupně zamořujeme Evropu rtutí v množství odpovídajícímu nonstop produkci tří velkých čínských dolů. Velmi ekologické řešení...

Pokud se v domácnosti rozbije žárovka, zbydou po ní střepy. Pokud výbojka, je (krom střepů) byt na 14 dní zamořen rtuťovými výpary překračujícími bezpečné limity.

Výbojka též není náhradou žárovky a plnohodnotná náhrada žárovky zatím neexistuje. Kvůli tomuto nesmyslnému nařízení budou všechna města muset vyměnit současné semafory za diodové verze, což vychází řádově v milionech korun na průměrné české město.

Argument úspory je další nesmysl. V dnešní době, kdy bylo svícení ve společných prostorách v majoritách objektů přepracováno a funguje podle pohybových čidel, je nucený přechod na výbojky naprosto zcestný. Všechny objekty, které tento systém zavedly, teď mají problém - výbojky se pro tohle použití absolutně nehodí, nereagují okamžitě a neustálé rozsvěcování a zhášení jim zkracuje životnost na několik týdnů.

Totéž platí pro filmovou fotografii (úsporná výbojka a zvětšovák jaksi moc dohromady nejdou), pro teraristy (výbojka terárium nevyhřeje), ale i pro běžné čtení. Ze čtení ve světle výbojek se nesrovnatelně rychleji unavují oči a někteří lidé z nich trpí i na záněty spojivek. Na rozdíl od žárovek totiž blikají a i když je frekvence vysoká a nemusí být "vidět", oči to unavuje. K tomu ještě UV záření...

Nakonec - ve většině domácností se nejvíc svítí v zimě, kdy se odpadní teplo žárovky plně využije. O co méně tepla vyprodukují žárovky, o to víc je pak třeba topit, takže se stejně neušetří nic.

Skleněné lustry, světla navržená na "svíčky", světla do mnohých koupelnových skříněk... tam výbojky není buďto vůbec možné použít, nebo vypadají neskutečně hnusně.

Ne, nemám nic proti výbojkám. Kde měli opodstatnění, jsme jimi začali nahrazovat žárovky už téměř před patnácti lety. Výbojky ale nemají kvalitu světla, spektrum, provozní vlastnosti, životnost a úroveň zátěže na životní prostředí na takové úrovni, aby dokázaly žárovku plnohodnotně nahradit.

Věřím, že jde o silné lobby velkých zahraničních korporací, kterým se při cenách žárovek nevyplácí jejich výroba, kterou ovšem musejí držet kvůli poptávce. Není divu, v akcích se daly snadno koupit za 5Kč. Výbojky jsou pro ně mnohem lukrativnější - stačí jim držet v chodu jednu výrbní technologii, na kvalitních výbojkách mají neskutečné marže, levné zase odcházejí jako na běžícím páse, takže je stálý odbyt...
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

so listopad 28, 2009 1:17 am
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Honza napsal:
...a řekl tohle:

Jednotný vnitřní trh a volný pohyb zboží...

A já jsem ti na to řekl, že do r. 2013 by se podmínky měly srovnat. A stejně jako ty si myslím, že nerovné podmínky jsou problém (taky už jsem to psal Wink ). "Mnou propagovaná myšlenka" jednotného vnitřního trhu má negativní dopady imho ne přímo kvůli EU, ale kvůli výjimkám některých států (Francie, Polsko...), které si přehnaně chrání svůj trh. Ty nabourávají systém a vnáší do něj nerovnost.

Honza napsal:
Já si především myslím, že každý region by měl fungovat na principu "co můžeme vypěstovat sami si taky vypěstujeme, dovážet budeme jen to, co u nás neroste". Je to jednak ekonomické a jednak ekologické. Vozit potraviny napříč Evropou je stupidita

To bych mohl podepsat. Na metodě se ale neshodnem. Já si myslím, že lepší než regulace, je podpora domácího zemědělství dotacemi. Když před někým uzavřeš trh, on ti ho uzavře taky a prodělají oba. Btw nemají to do Ostravy blíž brambory z Polska, než z Vysočiny? Wink
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá listopad 27, 2009 11:22 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Ttomp: původně jsem se ptal na to, co skvělého nám EU přinesla a reagoval jsem na tvou chválu toho "volného eurotrhu", který se tobě děsně líbí - a řekl tohle:

Jednotný vnitřní trh a volný pohyb zboží je jistě skvělá myšlenka, až na to, že ten bezzubý moloch eurounijních úředníků nedokázal narovnat například podmínky v zemědělství, důsledkem čehož náš nijak nedotovaný zemědělec není schopen svými produkty konkurovat štědře dotovaným produktům změdělské výroby jiných zemí,

Podstata problému je v tom, že čeký trh zaplavila polská produkce, která je díky daňové politice Polska levnější, což je pro naše zemědělství likvidační. Takže ta tebou propagovaná myšlenka volného evropského trhu má řadu jednoznačně negativních dopadů.

ttomp napsal:
Ty si opravdu myslíš, že po totální zrušení všech dotací a výhod by vyspělý státy s mnohem dražší pracovní silou (západ a střed Evropy) mohly konkurovat státům s tak levnýma lidma, že ten rozdíl jim bohatě pokryje náklady na dopravu?

Já si především myslím, že každý region by měl fungovat na principu "co můžeme vypěstovat sami si taky vypěstujeme, dovážet budeme jen to, co u nás neroste". Je to jednak ekonomické a jednak ekologické. Vozit potraviny napříč Evropou je stupidita - kupodivu to v EU zatím asi nikomu nevadí, případně je natolik impotentní, nebo předposraná, aby s tím něco udělala. Rozumný suverenní stát by pochopitelně chránil především vlastní trh a na dotované zahraniční zboží by okamžitě napálil příslušné clo, nebo dovozové omezení.

solok napsal:
Prosím, osvětli to mně hloupému.

Co je na tom tak složitého ? Být závislý na dovozu potravin je stejné, jako být závislý na dovozu plynu. Když si Rusko umane a zavře kohuotek, tak půl Evropy mrzne. Když budeš potravinově závislý na jiné zemi, tak se dostaneš do pozice její kolonie - jakmile zazlobíš, přivře se kohoutek potravinovodu, a až vyhladovíš a přijdeš k rozumu, tak zas něco dostaneš.

další důvod jsem už taky napsal dřív:
Ono to taky nemusí jeden rok dopadnout (stačí trocha monzumových dešťů nad příslušnejma oblastma, což už počasí ostatně předvedlo), a obilí nebude. A až pak zjistíš, že v celý republice se už pěstuje akorát řepka na bionaftu a slunečnice na olej, tak bude pozdě. Už se těším, jak budeš v Praze v zimě sedět v kuchyni, a ve světle úsporný zářivky (bo žárovky EU už zakázala) okusovat řepku a přizobávat k tomu slunečnicový semínka. :- )

A poslední důvod (i když možná nejzávažnější) je tenhle:
Můžem se sice dohodnout, že Česko bude pěstovat jen řepku, Francouzi jen ječmen a Portugalci třebas pšenici. A nějakou dobu to třeba i může fungovat. Jenže se tím vytvoří obrovské plochy monokultur, a jak to může skončit, ti snad nemusím vysvětlovat.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá listopad 27, 2009 7:17 pm
Autor Zpráva
solok
guru++


Založen: 22.9.2008
Příspěvky: 934

Předmět: Citovat

Honza napsal:
solok napsal:

Honza napsal:
pokud se staneš závislý na dovozu potravin - což se nám, mimochodem, už podařilo.

No, je to taková katastrofa?

To si děláš srandu, nebo seš fakt tak hloupej, že ti nedocvakne, jaké to může mít důsledky ?

Prosím, osvětli to mně hloupému.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá listopad 27, 2009 7:14 pm
Autor Zpráva
solok
guru++


Založen: 22.9.2008
Příspěvky: 934

Předmět: Citovat

citace:
Tak - a teď mi vysvětli, jak je možný, že délky a časy letů unii děsně vadí ale vůbec neřeší, že potraviny se - místo toho, aby se vypěstovaly v místě spotřeby - převážejí kamionama přes cekou unii napříč ? To je jako vpořádku, když celou Evropu křižují konvoje kamionů naložených komoditama, které by se vůbec převážet nemusely, nebýt totálně dodrbanýho dotačního systému ?

No, příčina samozřejmě není v tom, že by to Evropská unie podporovala. Evropská unie oficiálně podporuje jiné druhy dopravy než kamionovou (což se z různých důvodů nedaří), převážení zboží na velké vzdálenosti, ač může být vyrobeno v sousedství, je však něco jiného. Je to totiž důsledek SVOBODNÉHO, NEREGULOVANÉHO TRHU, modly dnešního světa. Obchodním řetězcům se z nějakého důvodu vyplatí převážet potraviny na obrovské vzdálenosti, místní výrobci byli jejich chováním vytlačeni do bezvýznamnosti. V jednom textu Jana Kellera jsem četl, že v Británii kdysi stávkovali zemědělci proti pro ně nevýhodným (já bych řekl mafiánským) praktikám tamních obchodních řetězců a ty, než by zemědělcům ustoupily, raději dovezly příslušné potraviny z Asie. Nedávno jsem zase četl, že je běžné, že rajčata zklizená ve Španělsku se dovážejí do Egypta, tam se z nich dělá kečup a ten se dováží opět do Španělska, kde se prodává. Podobným způsobem je do světového obchodu zapojená Čína. Taky si ještě vzpomínám, že jsem jednou viděl nějaký starý film s Paulem Newmanem, a na scénu, v níž si nějaká texaská žena koupila pomeranče, našla na nich nějakou nálepku a vyjádřila překvapení, že pomeranče se v Texasu pěstují ve velkém, ale v obchodě jsou pomeranče dovezené z Floridy. Velkým aktérům na světovém trhu zkrátka zbla sejde na tom, zda je jejich počínání ekologické, důležitá je pro ně výnosnost - proto se suroviny vozí na zpracování přes půl světa a hotové výrobky se zase vozí zpět. Prostě se to z nějakého důvodu ekonomicky vyplatí. S převážením jogurtů z Itálie do ČR (ač se jogurty vyrábějí běžně v Čr) je to podobné (samozřejmě pravicoví novináři pravidelně jásají, jak máme v obchodech pestrý výběr (skoro všechny potraviny jsou přitom paradoxně náhražky, jedna jako druhá a skutečný výběr vlastně není)). S tímto Evropská unie nedělá nic, protože není v její oficiální politice bojovat proti svobodnému trhu, já si nicméně myslím, že hlavní důvod je ten, že Evropská unie je na toto příliš krátká; navíc evropské vlády jsou krajně neochotné do tohoto zasahovat (a jak víme, proti vůli národních vlád v EU nelze nic prosadit), protože to neustálé převážení všeho sem a tam zaměstnává dost lidí a nikdo si nechce vzít na triko ztrátu těchto pracovních míst. Kromě toho si nemůžu odpustit poznámku, že kdyby Evropská unie chtěla zasahovat do vzdálenosti přepravy toho či onoho zboží a stanovovat nějaká pravidla, lidé jako Martin, pro které je cokoli jakkoli spojené s Evropskou unií automaticky špatné, by hned začali povykovat, že tu máme zase další socialistické zasahování do svobodného trhu (který přece nejlépe ví, jak věci správně zařídit, a ještě lidem přináší tu největší svobodu).
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

pá listopad 27, 2009 6:15 pm
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

K Polsku: Nevím, kde je problém. Říkáme totiž oba to stejný. Jedinej rozdíl je v tom, že ty se (někdy) díváš na situaci bez daní, tj. Polák má stejný náklady jako Čech - vydělá "potom" na daních, já zas na situaci včetně výhod a zdanění.

Je to trochu, jako kdybychom se hádali o barvu oblohy: "Je modrá!" "Ne, není. V noci je černá s bílýma tečkama!" Wink


Ta poznámka o Ukrajině měla naznačit, že bych nechtěl aby byla ČR úplně závislá na dovozu potravin (proto ten nadpis "K závislosti na dovozu:" Wink ). Ukrajina byla jen příklad, klidně jsem tam mohl napsat třeba Tádžikistán Smile

Ty si opravdu myslíš, že po totální zrušení všech dotací a výhod by vyspělý státy s mnohem dražší pracovní silou (západ a střed Evropy) mohly konkurovat státům s tak levnýma lidma, že ten rozdíl jim bohatě pokryje náklady na dopravu?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

pá listopad 27, 2009 3:11 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

ttomp napsal:
Honza: Nikdy jsem netvrdil, že polští zemědělsci jsou lepší. Jenom, že vyrábí levněji. Neříkám, ani že je to dobře ani špatně, ani se tomu nedivím, ale je to tak. ...

Je mi blbý citovat sám sebe, ale asi tě jinak nedonutím přečíst si všechno, co jsem napsal, ne jenom první větu z každýho odstavce:


No tak já ti taky něco zopakuju:

Honza, čt listopad 26, 2009:
.... Spočítej si daňovou zátěž českého farmáře a nezapomeň na různé majetkové a maskované daně. ...... na rozdíl od toho tvého Poláka, kterého sem strkáš jako příklad levné výroby, musí český farmář skoro půl roku makat na stát. Tak se nediv, že daňově zvýhodněný Polák vyrábí levněji.


Polák vyrábí stejně draze jako Čech, jedinej rozdíl je v tom, že ho berňák neoškube tak, jako Čecha, tudíž v důsledku může prodat levněji, protože živí jen sám sebe. Viz též příspěvek: sergej sudoplatov, čt listopad 26, 2009.


ttomp napsal:
K závislosti na dovozu:
...mně stačí, že jsme závislí na plynu z Ruska, a nemusíme se bát o vládu a úrodu na Ukrajině, abychom měli co jíst

Nechápu souvislost mezi neúrodou na Ukrajině, (btw: kde roste kukuřice jak telegrafní stožáry) a potravinovou situací u nás.

ttomp napsal:
Řečnická otázka: co je lepší mít dotace od české vlády, nebo mít dotace od EU (+ české vlády) + volný přístup na západoevropský trh?
Když nebudem v EU, tak dotace Francouzům nezmizí, zmizí Čechům.

No uplně nejlepší je: vys... se na všechny dotace, ať už přímé nebo nepřímé. Naši mají farmu už několik generací a bez dotací a bez Unie se jim žilo rozhodně líp. My opravdu nepotřebujeme nějakýho bruselskýho úřednickýho debila, co problematice vůbec nerozumí a o to radostněji do všeho žvástá.

ttomp napsal:
...Nevěřím tomu, že by po úplným uvolnění trhu nedošlo k utlumení zemědělství - a jeho regulační fce - v rozvinutých zemích.

Rolling Eyes

ttomp napsal:
Topolánek, celkem často pendloval mezi Moskvou a Kyjevem.

Škoda, že si ho tam nenechali.

solok napsal:

Honza napsal:
pokud se staneš závislý na dovozu potravin - což se nám, mimochodem, už podařilo.

No, je to taková katastrofa?

To si děláš srandu, nebo seš fakt tak hloupej, že ti nedocvakne, jaké to může mít důsledky ?


solok napsal:
Ono se vlastně nedá říct, že by Evropská unie něco dokázala, ...

Jo, až sem je to správně Smile


A k tomu tvému příkladu s letadlama:

Je hezký, že EU dokáže zkrátit letové dráhy o čtyřicet devět kilometrů. Je to bezesporu skvělé ekonomicky i ekologicky.

Tak - a teď mi vysvětli, jak je možný, že délky a časy letů unii děsně vadí ale vůbec neřeší, že potraviny se - místo toho, aby se vypěstovaly v místě spotřeby - převážejí kamionama přes cekou unii napříč ? To je jako vpořádku, když celou Evropu křižují konvoje kamionů naložených komoditama, které by se vůbec převážet nemusely, nebýt totálně dodrbanýho dotačního systému ? To je vpořádku, že u nás krachuje zemědělství a (dotovaná) jablka se sem dováží před půl kontinentu ?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 10:08 pm
Autor Zpráva
solok
guru++


Založen: 22.9.2008
Příspěvky: 934

Předmět: Citovat

Honza napsal:
Mohl by mi někdo ukázat nějaký názorný příklad, co dobrého a užitečného už EU dokázala - něco fakt významného, co by jinak jednotlivé státy - samy a bez EU - udělat nemohly ?

Ono se vlastně nedá říct, že by Evropská unie něco dokázala, protože vlastně jakožto entita s mocí rozhodovat neexistuje, ale to bych se jen zbytečně opakoval. Podstata Evropské unie je v tom, že její členské státy se nerozhodují každý zvlášť, ale svá rozhodnutí projednávají spolu (většinou je pak však aplikují každý u sebe doma zvlášť). Pokud tedy někdo odpovídá na otázku, co dokázala Evropská unie, odpovídá fakticky na otázku, co dokázalo společné jednání členských států EU.
Vyplatila se už existence předchůdce Evropského společenství, totiž Evropské společenství uhlí a oceli, jíž to vše začalo. Důvody pro její založení byly částečně strategické, částečně ekonomické. Strategickým důvodem bylo zabránit Německu v jednostranném znovuvyzbrojení, což by bez kontroly nad výrobou uhlí a oceli nemohlo udělat. Nevím, zda tento strategický důvod vyšel, protože Německo se po druhé světové válce nikdy jednostranně znovuvyzbrojit nepokusilo, po ekonomické stránce však ESUO bylo úspěšné, Vytvořilo soběstačnost členských států v produkci uhlí (do té doby se ho část musela dovážet ze severní Ameriky) a výhodnými půjčkami umožnilo modernizaci ocelářského průmyslu v členských státech.
Podobný účinek mělo v mnoha směrech i Evropské hospodářské společenství a Evropská unie. Jde většinou o záležitosti makrohospodářské, což jsou věci, které se přímo projevují v životech obyčejných lidí zprostředkovaně a v jiné podobě, takže to pozornosti většiny lidí uniká. Docela dobrým příkladem je snaha Evropské komise (usilovně mařená vládami členských států) o liberalizaci dopravy a telekomunikací v Unii. Z hlediska letecké dopravy je Evropa malá, každý stát přeletí letadlo maximálně za pár desítek minut, přesto si každý stát doposud vydržuje vlastní řízení letového provozu (spousta lidí to bůhvíproč považuje za znak národní suverenity). V důsledku toho letadla nemohou létat po přímých trasách mezi výchozím a cílovým letištěm, ale musí zohledňovat státní hranice. Trasy leteckých spojů v Evropě tedy nejsou přímky, ale připomínají klikaté zubatice. Statistici uvádějí, že průměrný evropský let je kvůli státním hranicím o čtyřicet devět kilometrů delší, než by bylo třeba. Kilometry navíc prodlužují dobu letu a pochopitelně jej i prodražují a protože letecké společnosti nejsou charitativní organizace, vše samozřejmě zaplatí zákazník (ten o tom přitom většinou vůbec neví). Evropská komise tlačí na členské státy, aby svolily s vytvořením pouze několika řídících center v Evropě a zrušily národní letová centra (tzv. projekt Jednotného evropského nebe). Členské státy se sice nechaly k této myšlence dotlačit (tj. Rada EU odsouhlasila odpovídající směrnici), ale velice neochotně a praktický pokrok zatím není (Evropská komise nemůže národní vlády k ničemu nutit). Jen na okraj, to že evropské státy považují vstup letadla z jiného evropského státu do svého vzdušného prostoru za ohrožení své národní suverenity, svědčí o tom, jak málo si ještě evropské státy vzájemně věří a jak málo bylo přes všechny slavnostní projevy a oslavy v Evropě od druhé světové války dosaženo.
Kromě toho, o čem jsem už psal, tedy o ekonomických důsledcích existence E(H)S/EU, existují i důsledky civilizační. To se týká států, které se chtějí (nebo chtěly) k unii připojit, a píše se o tom v mnoha knihách a publikacích. Shodou okolností se nedávno objevil článeček dotýkající se toho, takže mně stačí dát odkaz: http://www.blisty.cz/2009/11/26/art50019.html (jinak o tom píše též, poněkud odborněji a obecněji, Vladimír Goněc v Od "malé Evropy" k "velké Evropě").

ttomp napsal:
Ale, já vím, co je to proti narovnání banánů a přejmenování rumu

O narovnání banánů tu už byla řeč (pravděpodobně jde o fámu), s tím přejmenováním rumu je to však jiné. Je to zcela logická věc - jestliže všechny členské státy mají tvořit jednotný trh (aspoň by to tak mělo teoreticky být, zatím nebyl jednotný trh vytvořen), pak v něm musí platit jednotná hospodářská pravidla. Protože jednotlivé státy přestávají být izolovanými trhy, nemůžou už být hospodářská pravidla stanovována v členských státech, nýbrž na "evropské úrovni". Když třeba stanoví Česká republika bezpečnostní parametry (dejme tomu) dětských jízdních kol, všichni souhlasně přikyvují; když takové bezpečnostní parametry u nějakého výrobku stanoví Evropská unie, setká se to s výsměchem. Přitom jde v obou případech o zcela totéž. Teď k "rumu": je zcela logické, že v rámci celého trhu se má tentýž výrobek označovat stejně. Západoevrpan, zvyklý pod označením "rum" na skutečný rum, se v ČR po požadavku na tento nápoj dočká náhražky z bramborového lihu. Možná jsou Češi přepjatě hrdi na svou náhražku, nevím ale, proč by náhražka měla svým jménem předstírat, že jde o originál.
(Ještě jsem si vzpomněl něco k těm banánům: relativně nedávno jsem kdesi četl zmínku o tom, že v Británii se vyhodí spousta vypěstovaného ovoce, protože nevyhovuje vzhledovým standardům vynucovaným britskými supermarkety. Nepochybuju, že by toto chování bylo spoustou lidí raz dva připsáno na vrub nesmyslné byrokratičnosti Evropské unie.)

Honza napsal:
ten bezzubý moloch eurounijních úředníků nedokázal narovnat například podmínky v zemědělství

Zdá se, že jsi nedával pozor na to, co jsem sem psal předtím. Evropská unie žádný úřednický moloch není. Na to, že jde o organizaci sdružující státy s půl miliardou obyvatel, má ve skutečnosti nepatrný úřednický aparát. (Vysvětlení je jednoduché: drtivou většinu rozhodnutí "Evropské unie" vykonávají členské státy jménem unie pomocí svých vlastních úřednických aparátů). Tolik k pověstí zveličenému množství evropských úředníků, nyní k jejich zodpovědnosti za zemědělství: Znovu musím zopakovat, že Evropská unie je pojem označující úzkou spolupráci nezávislých států, Evropská unie tedy není entita vybavená vlastní politickou mocí nezávislou na moci členských států. Proto žádní "eurounijní úředníci" nemůžou o ničem podstatném rozhodovat, ani o zemědělství. Zemědělství je navíc speciální odvětví, které je ve výhradní moci členských států, tj. např. Evropský parlament (ani jinak nevybavený moc velkou mocí) může k zemědělství pouze zaujímat stanoviska, nemá však zde právo obvyklého spolurozhodování. O společné zemědělské politice škoda mluvit, na ní není snad nic v pořádku. Ale není to vina "eurounijních úředníků", nýbrž sobeckosti některých členských států (zejména Francie), které nechtějí připustit zásahy do této politiky, protože současný stav je pro ně výhodný (nevím, nakolik je nadsazené nebo naopak nakolik vystihující realitu tvrzení, že Francie vydržuje svůj venkov za peníze ostatních evropských států).

sergej sudoplatov napsal:
Takže volný pohyb osob bychom mohli mít i bez členství v EU...

"Drobným" nedostatkem tohoto přístupu je to, že dotyčné státy přebírají pravidla EU, aniž by měly sebemenší možnost mluvit do jejich tvorby. Že by to těm, kteří jinak při každém "ohrožení národní suverenity" kříčí, jako by je na nože brali, najednou nevadilo?

Martin napsal:
Pro naší suverenitu mi přijde dost podstatné, zda o nás rozhoduje někdo jiný.

To je z mého pohledu poněkud pofidérní představa o suverenitě. Dá se říct, že to v dalším příspěvku vystihl ttomp, totiž že Česká republika je jen zdánlivě suverénní, její rozhodnutí jsou omezena tím, v jakém prostředí se nachází (hospodářská závislost na Německu, ba až téměř jeho součást) a reálnou schopností si dupnout a prosadit si svoje. Jasně, pokud jde o formální znaky suverenity, je ČR suverénní, ale všechno to divadlo nemá stejný mocenský význam jako u jiných států. Je to vidět krásně na srovnání některých jiných států - např. Rusko je z mezinárodního hlediska stejně suverénní stát jako Maledivy, ale mezi suverenitou Ruska a suverenitou Malediv je výrazný rozdíl.
Já osobně si představuju suverenitu jinak než jako formální právo státu se nikomu nemuset podřizovat. I v rámci evropské federace by členské státy měly svou suverenitu, ale samozřejmě by to znamenalo něco poněkud jiného. Otázka mimochodem taky je, zda evropské státy suverenitu v její současné podobě opravdu potřebují nebo zda ji jen brání určití lidé z takových či onakých důvodů. Co to vlastně je suverenita?

Martin napsal:
Ambice dobrodinců uspokojí Evropská socialistická veleříše Very Happy řízená jako zaopatřovací ústav pro úředníky a pod palcem výrobců tiskopisů Laughing

Předpokládám, že se směješ svým nesmyslům, které jsi vyplodil.

Honza napsal:
pokud se staneš závislý na dovozu potravin - což se nám, mimochodem, už podařilo.

No, je to taková katastrofa?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 9:32 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

ttomp napsal:
Martin: Vinice se nelikvidovaly, jenom se určila maximální plocha, s tím, že o případným rozšíření se bude jednat. Srovnávat to s vyvražďováním Arménů je hloupý a nechutný.


Pravda, ale převážně jsem narážel na newspeak Smile Nemám data, ale pokud byla někde míra větší, než maximální, tak se zřejmě likvidovaly. A budu muset použít argument "říkali to v televizi"... Very Happy
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 9:00 pm
Autor Zpráva
sergej sudoplatov
šaman


Založen: 27.7.2006
Příspěvky: 2087
Bydliště: Praha 8 - Kobylisy

Předmět: Citovat

K těm polským zemědělcům - jak už to tak bývá, Poláci mají zvláštní schopnosti se leccos leckde vydupat. A jelikož Polsko je stát zemědělců (mají zdaleka největší podíl zemědělství na HDP i pracovní síle v EU, a to dost zaostalé a malovýrobní), tak si vydupali před vstupem do EU výjimku, že jejich zemědělci si nemusí platit sociální pojištění (jestli to je ještě trochu jinak, tak mě opravte, ale nějakou výjimku v tomto smyslu mají). Výsledek je ten, že jejich zemědělské výrobky jsou zdaleka nejlevnější v EU a válcují tak zemědělce v zemích, kde buď nemají zemědělci takové dotace jako ve Francii a nemají žádné výjimky jako právě Polsko. To válcování se týká tedy i nás. Polský zemědělec se ovšem vystavuje jistým rizikům kvůli té výjimce...ale na to jsou oni, narozdíl od socialisticky naladěných Pepíků zvyklí...
_________________
Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 7:19 pm
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Martin: Vinice se nelikvidovaly, jenom se určila maximální plocha, s tím, že o případným rozšíření se bude jednat. Srovnávat to s vyvražďováním Arménů je hloupý a nechutný.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 7:19 pm
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Honza: Nikdy jsem netvrdil, že polští zemědělsci jsou lepší. Jenom, že vyrábí levněji. Neříkám, ani že je to dobře ani špatně, ani se tomu nedivím, ale je to tak. Nevím, co tě tak naštvalo.
To je právě ten problém spotřebitele - koupí, co je levnější a je mu jedno odkud. Levnější potraviny ze zahraničí by byly i po úplným zrušení dotací - dokud tam bude levnější pracovní síla.

Řečnická otázka: co je lepší mít dotace od české vlády, nebo mít dotace od EU (+ české vlády) + volný přístup na západoevropský trh?
Když nebudem v EU, tak dotace Francouzům nezmizí, zmizí Čechům.

Je mi blbý citovat sám sebe, ale asi tě jinak nedonutím přečíst si všechno, co jsem napsal, ne jenom první větu z každýho odstavce:
K závislosti na dovozu:
ttomp napsal:
...mně stačí, že jsme závislí na plynu z Ruska, a nemusíme se bát o vládu a úrodu na Ukrajině, abychom měli co jíst

K dotacím a k mé touze likvidovat zemědělství:
ttomp napsal:
...Nevěřím tomu, že by po úplným uvolnění trhu nedošlo k utlumení zemědělství - a jeho regulační fce - v rozvinutých zemích.


Nevím proč bych měl sedět někde v Praze v nějaké cizí kuchyni, ale ve světle úsporných žárovek sedávám pravidelně už několik let (i právě teď).

Správu vnější hranici koordinuje EU - agentura Frontex.

V době plynové krize jsme byli za vodou asi na 40 dní, díky zásobníkům a plynovodu z Norsko, kterej ale nedokáže pokrýt celou spotřebu ČR (a zároveň asi i Polska a Německa)- z Ruska k nám jde toti6 75% plynu.
Možná sis taky všiml, že tehdy předseda Evropské rady, jistý pan Topolánek, celkem často pendloval mezi Moskvou a Kyjevem.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 4:49 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

To je běžná koloniální praxe - surovina z kolonie putuje do rozvinuté země Arrow kolonie si kupuje výrobek Laughing
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 4:17 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Martin: Ona ta podpora je hlavně kecama a nepřímo alibisticky tím, že do paliv se musí přidávat trocha bionafty.

Makroekonomicky to funguje asi takhle: v Česku se žere chleba z francouzské mouky a francouzský zemědělec si do traktoru leje naftu z české řepky. No - není to skvělý ? Unie to umí krásně ukočírovat Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 3:45 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Tak to já si samozřejmě uvědomuju, občas totiž sleduju mimopražské dění teleskopem Very Happy

Ale nechtěl sem to zavést až zas tak na agro-bázi. Myslel jsem to, že pěstování potenciálně biopalivovejch plodin je podporovaný i eko-iniciativama EU Smile Na rozdíl od jiný zemědělský činnosti...
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 3:03 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Martin: Jo, kdyby můj děda viděl, že na polích máme takovej shit, jako je řepka, tak by se nejdřív třikrát otočil v hrobě a ještě by si asi i nablil do rakve.

Ale kdybychom oseli klasické obiloviny, tak už bychom zkrachovali, stejně, jako krachlo hafo okolních farmářů, kteří by se nikdy nesnížili k něčemu tak příšernýmu, jako je řepka, slunečnice, a podobný průmyslový shity (a jejichž pole jsme následně vcelku levně odkoupili).

Problém je, že ti hladoví nemají peníze, aby si potraviny koupili a farmáři musí myslet především na sebe - zadarmo a pro charitu dělat fakt nebudou.

A fakt je, že řepka je mnohem míň náročná než klasické obiloviny - akronomicky i agrotechnicky.

Dnes to na farmách chodí "klasicky": prodám krávu, na jaře už nezaseju,
... a když jo, tak řepku.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 2:39 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Ad řepka - zajímavé na biopalivech jsou dvě věci..

Jednak de facto se jedná o pálení potravin v době, kdy mnoho lidí hladoví.

A jednak se jedná o zdroj sice obnovitelný, ale nikoliv ekologický Laughing
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 2:05 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

Martin napsal:
Honza: Řepka olejka se nedá okusovat Smile

Ale dá, ona se totiž lisuje do balíků, aby se dala levně poslat na druhou stranu Evropy ke zpracování. Až jednou dojde na lámání řepky (na lámání chleba nedojde, protože chleba už nebude) tak budeš okusovat, až budeš mít boule za ušima. Smile
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 1:55 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Né, obdiv k trhu opravdu nesdílíš. Very Happy

A jo, vypadá to, že jsme se zatím pohnuli asi jako Achilles s želvou.

PS: Množství arménů bylo ke konci I. světové války taky stabilizováno? Very Happy

Honza: Řepka olejka se nedá okusovat Smile
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 1:52 pm
Autor Zpráva
Honza
šaman


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 4671
Bydliště: Čechy

Předmět: Citovat

ttomp napsal:

2. Dotace by se měly do r. 2013 srovnat.

Jé, to je skvělý, UŽ za tři roky se srovnají podmínky dotací, SLÁVA UNII. Rolling Eyes
A myslíš si, že zemědělci jsou tak ekonomicky silní, aby do té doby mohli jet pod výrobníma nákladama na dluh a vykryli ho z vlastních rezerv ?

ttomp napsal:
Nejvíc zeleniny se myslím k nám dováží z Polska, který dostává pravděpodobně stejný dotace jako Česko. Problém je v tom, že někdo dokáže tu zeleninu a ovoce vypěstovat levněji a někdo dokonce vypěstuje i to, co by u nás chcíplo. Wink Můžeš ale jít příkladem a kromě banánů "nežrat" ani brambory z Polska, pomeranče ze Španělska nebo papriky z Maďarska.

A víš, že dotace jsou jednak přímé ale i nepřímé ? Spočítej si daňovou zátěž českého farmáře a nezapomeň na různé majetkové a maskované daně. Pro tvou informaci: silniční daň za náklaďák, nebo stroj je 5 - 10 tisíc. Připočítej si pozemkové daně (ono je dost rozdíl, kolik zaplatíš za chatku se zahrádkou a kolik za průměrnou farmu s provozníma budovala a nějakým tím hektarem polí), a nezapomeň na socíální a zdravotní pojištění, DPH, zákonné pojištění atd. Jen na ukázku: traktorista s čistou mzdou 15.000 Kč tě bude stát ve skutečnosti cca 30.000,- Kč. Jo, na rozdíl od toho tvého Poláka, kterého sem strkáš jako příklad levné výroby, musí český farmář skoro půl roku makat na stát. Tak se nediv, že daňově zvýhodněný Polák vyrábí levněji.

ttomp napsal:
Kdyby neexistovala EU tak by se imho dotovalo stejně, možná i víc. Ať už přímo nebo nepřímo - zavedením cel.

Jistě, clo je opravdu děsný zlo, mnohem lepší bude zlikvidovat zemědělství. Už dnes je věkový průměr v tomhle odvětví hoodně nad 40 let, tak je dorazíme. My přece nepotřebujem farmáře, když si všechno můžem levně dovážet.

Ono to taky nemusí jeden rok dopadnout (stačí trocha monzumových dešťů nad příslušnejma oblastma, což už počasí ostatně předvedlo), a obilí nebude. A až pak zjistíš, že v celý republice se už pěstuje akorát řepka na bionaftu a slunečnice na olej, tak bude pozdě. Už se těším, jak budeš v Praze v zimě sedět v kuchyni, a ve světle úsporný zářivky (bo žárovky EU už zakázala) okusovat řepku a přizobávat k tomu slunečnicový semínka. :- )

ttomp napsal:
3. Schengen: S tou organizací to asi není tak jednoduchý. Někdo se musí starat o Schengenský informační systém, někdo musí "bránit" vnější hranici... Smile


Kolik asi lidí opečovává těch pár serverů ?

Bránit hranice ? To jako zajišťuje Evropská unie prostřednictvím Evropské Milice svýma Europohraničníkama ? Pokud vím, tak vnější hranice EU si, stejně jako předtím, hlídají jednotlivé státy samy.

ttomp napsal:
př. Když Rusko zastaví plynovod máme jako člen EU mnohem silnější vyjednávací pozici.

Když Rusko zastavilo plyn tak celá slavná Unie tiše opatrně a impotentně přešlapovala na místě, až zamrzla, jen aby nenasrala medvěda. A zrovna nám v Česku to bylo celkem ukradený, bo máme záložní plynovod z Norska, takže jsme byli "za vodou" a ještě jsme dodávali plyn na Slovensko.

BTW: plyn je krásná, názorná, ukázka toho, jak skvělý je, když jsi závislý na dovozu. A teď si tuhle závislost zkus přestavit, pokud se staneš závislý na dovozu potravin - což se nám, mimochodem, už podařilo. !!! (chutná ti řepka?) Evil or Very Mad


Naposledy upravil Honza dne čt listopad 26, 2009 2:18 pm, celkově upraveno 2 krát.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 1:38 pm
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Bloudíme v kruhu, takže se nebudu opakovat, jenom ještě pár poznámek:

Nedůvěra v parlament je mimo jiné problém lidí, kteří si tam každý čtyři roky zvolí stejný dvě strany. Asi aby měli v hospodě na koho nadávat.

Vinice: Nemám pocit, že by se likvidovali, stabilizovala se rozloha a zjednodušil přístup na západní trhy. Skoro bych řekl, že vinaři se teď mají dost dobře Wink
"Zvýšený zájem o víno si vynutil i zvýšení plochy našich vinic. Za masivní podpory státu stoupla jejich výměra z 12 tisíc na 19 tisíc hektarů, převážně vysazených na Moravě. Změnila se nejen plocha našich vinic, ale i jejich odůdová skladba ve prospěch výroby jakostních vín z odrůd, požívajících v současné době světovou oblibu. To vede i ke zvýšení konkurenceschopnosti našich vín nejen v EU, ale i v zemích mimo ni."

"I když rozloha přihlášených vinic (v rámci
legislativy EU) je již v České republice stabilizována na v úvodu uvedené rozloze 18 700 ha,
je reálný předpoklad, že by se na základě probíhajících jednání mohlo podařit v nejbližších
letech tuto rozlohu zvýšit téměř o 1 000 ha."


Bohužel nesdílím tvoji víru v trh ani ve spotřebitele. Nejde jim o to pěstovat, kde je to nejvhodnější, ale kde je to nejlevnější. To je rozdíl. Zemědělství má taky víc funkcí než jenom vyrábět. Mělo by třeba udržovat krajinný ráz - podstatnou charakteristiku národní kultury (př. typická česká krajina - vesnice, pole, alej, na kopci kostel - prostě Josef Lada). Nevěřím tomu, že by po úplným uvolnění trhu nedošlo k utlumení zemědělství - a jeho regulační fce - v rozvinutých zemích.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 12:30 pm
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

Ano, odstraníš státní cla, tak proč neodstraníš státní dumping?

Jinak - stěhování podniků "na východ" (a na jih) už probíhalo od přelomu tisíciletí, resp. cca 2002 (tedy pokud mluvíme o odlivu z ČR)...

Ano, mé ambice by v tomto ohledu uspokojil ten volný trh. Ambice dobrodinců uspokojí Evropská socialistická veleříše Very Happy řízená jako zaopatřovací ústav pro úředníky a pod palcem výrobců tiskopisů Laughing

Ano, do EU jsme vstoupili dobrovolně, a hlasoval jsem ANO. Problém je, že zdaleka né všechno spolu-rozhoduje ČR. Btw - parlamentu se nevěří ani v otázce 30 Kč...

A větší problém je, že pravidla NEplatí pro všechny stejně, ani stejná. (nevšiml jsem si, že by italové museli likvidovat vinice, např.)

Ano, Česko je moc malý, aby si něco vyřvalo v EU, nebo bez ní. A je to velmi otevřená ekonomika. Právě proto nás poškozují zásahy do trhu typu "tady a tady se bude vyrábět víc/míň cukru, tady víc paprik, a francouzi vypěstujou víc dýní". Trh by se postaral o to, kde je nejvhodnější pěstovat to či ono. Resp spotřebitel by se rozhodl. Což je samozřejmě možný pokud nebude tržní prostředí deformovaný.

Btw - do RVHP jsme také vstoupili dobrovolně (=odsouhlasili to i naši politici...že neměli na výběr.. hmm a ti dnešní mají?). Smile

Moje suverenita, no šikovnej si dycky poradí, ovšem některá nařízení EU ohledně pracovně-právních vztahů mě upřímně děsí.

I tak je ta otázka trošku vedle, směrem do abstrakce - to bych se tě mohl zeptat jak sis užil těch cca 100 000 Kč, které na tebe připadají ve státním dluhu? Wink
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 11:15 am
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

K trhu: Obecně jo. V ideálním světě. Ale, když spojuješ 27 různých trhů do jednoho, tak imho regulaci potřebuješ (potom, co odstraníš mnohem horší regulaci - cla). Kdybys ji zrušil, tak hned potom, co neviditelná ruka trhu vyžene podniky na východ za levnější pracovní silou, nastoupí neviditelná ruka přírody a za pár set let tady máme prales a v něm možná pár měst. Smile

Ti dobrodinci asi měli jinej názor a jiný ambice než ty. Wink


Rozhoduje EU, jejíž jsme součástí a do které jsme vstoupili dobrovolně. A její rozhodnutí dojednávají i Češi a musí je schválit i český parlament. Navíc pravidla platí pro všechny stejně. (btw I v ČR o tobě rozhoduje někdo jiný, než ty sám, není nakonec jedno, jaké národnosti je ten úředník?)

Imho je Česko moc malý a moc otevřený na to, aby bylo 100% suverénní. Kvůli jednotnému trhu je potřeba se části "vzdát", resp. ji převézt o úroven výš, čímž ale zase např. získají čeští vývozci větší možnosti, volnost - suverenitu.

př. Když Rusko zastaví plynovod máme jako člen EU mnohem silnější vyjednávací pozici.

btw Tys od roku 2004 nějak výrazně suverenitu ztratil?
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 3:36 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

1. Neměla by to EU synchronizovat? Smile

2. Řekl jsem, že tím končí to užitečné, co EU dokázala. Wink

3. Nechápu, proč bych to dělal... To si měli uvědomit ti dobrodinci lidstva, že ta jediná prospěšná věc se dala udělat i bez statisíc úředníků, miliónu regulací a státu-nestátu.

Ostatně trh obecně funguje lépe s minimem regulací, než s maximem, né?

4. Jo, to jsem tak nějak pochopil, on je potom poblém, aby to členské státy neměly všechny špatně, jenom Brusel dobře. Very Happy

5. Ano, není podstatné, kde Rolling Eyes - v tomto případě nikoliv v Praze ale v Bruselu. Pro naší suverenitu mi přijde dost podstatné, zda o nás rozhoduje někdo jiný.

Ono je to trošku jako s domácím násilím... začíná to u toho, že si čistíš zuby jako tetička Hortenzie, tj. špatně, a končí to u toho, že nemůžeš mluvit do telefonu bez předchozí domluvy, sic budeš bita jako žito Smile

A popravdě, nevím kolik sme toho ovlivnili byť jenom pro sebe, natož v rámci Evropy... Confused
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 2:01 am
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Martin:
1.Na ty ale nemá EU vliv, tím pádem by to bylo OT Wink
2. Tos neřekl, takže je to dost? Smile
3. Tak leť do Bruselu, v letadle načrtni pár smluv a sděl to radě a komisi. "Holky a kucí, všechno špatně, todle bude lepčí!" Určitě ti budou vděční. Teda jestli tě José neudáví filém. Laughing
4. Tím Brusel - Praha jsem myslel, jestli je chyba v tom, co se vymyslí ve vedení EU nebo v tom, jak se to převede do jednotlivých předpisů jednotlivých zemí. (Tím pádem kodaňská vyhláška se může lišit od pražské, ale nemá na ni žádný vliv)
5. Suverenita: Imho není podstatné, kde se rozhoduje, ale kdo rozhoduje a jak rozhoduje. Navíc někdy skrz EU můžeme ovlivnit věci, na které by země s 10 mil lidmi neměla žádnej vliv.
Ale to je teorie, praxe může být jiná. Každopádně si nemyslím, že bychom za těch pět let nějak výrazně o suverenitu přišli.
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 1:24 am
Autor Zpráva
Martin
šaman


Založen: 25.10.2005
Příspěvky: 7470
Bydliště: Teherán:)

Předmět: Citovat

On možná Honza spíš myslel dotace od konkrétních vlád, né dotace od EU, ale třeba se pletu.

Já neřekl, že je to málo. Řekl jsem, že tím končí to užitečné, co EU dokázala. Very Happy V tom je rozdíl.

A ... no jednoduše řečeno, na to stačilo uzavřít několik smluv, né tvořit Ligu Národů, verze 2. Laughing

Jinak si nemyslím, že otázka je "v Bruselu, nebo v Praze".. to nějak staví ČR proti CELÉ EU... formuloval bych to spíš "v Bruselu - nebo v Praze, a v Kodani, a v Bratislavě, a v Berlíně, a v Paříži...." Wink

Nooo, závislí na RF, my jako ČR jsme asi z 80 %.. EU to tak tragické nemá. Ale nevim, jaká je spojitost s bramborem a vnitřním obchodem unie.

No to má Hradní pán v celku pravdu Very Happy Protože nezpochybňuje jednotný trh, ale všechny další kroky Wink

A suverenita - berme to tak, že suverenity je omezené množství (množina "S" Laughing ), čím více se bude rozhodovat o ČR mimo ČR, tím méně suverenity nám zbyde... nebo se pletu? Smile
_________________
You have trapped me in your trap of logic!
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
      Na začátek stránky  

čt listopad 26, 2009 1:04 am
Autor Zpráva
ttomp
guru


Založen: 7.5.2008
Příspěvky: 566
Bydliště: Brno

Předmět: Citovat

Honza:
1. Já vím a imho jednotný trh ani strukturální fondy by bez EU nebyly. Wink

2. Dotace by se měly do r. 2013 srovnat.
Nejvíc zeleniny se myslím k nám dováží z Polska, který dostává pravděpodobně stejný dotace jako Česko. Problém je v tom, že někdo dokáže tu zeleninu a ovoce vypěstovat levněji a někdo dokonce vypěstuje i to, co by u nás chcíplo. Wink Můžeš ale jít příkladem a kromě banánů "nežrat" ani brambory z Polska, pomeranče ze Španělska nebo papriky z Maďarska.
Kdyby neexistovala EU tak by se imho dotovalo stejně, možná i víc. Ať už přímo nebo nepřímo - zavedením cel.

3. Schengen: S tou organizací to asi není tak jednoduchý. Někdo se musí starat o Schengenský informační systém, někdo musí "bránit" vnější hranici... Smile

Martin:
1. Jednotný vnitřní trh je málo? Můžeš pracovat skoro v celé EU, studovat kdekoli, vyvážet cokoli kamkoli a platit a dostávat zaplaceno v jedné měně (časem).
Myslím, že by se našly další oblasti (např. životní prostředí). Sice ne všechno funguje dokonale, ale je otázka, kde je chyba - jestli v Bruselu nebo v Praze.

2. Dotace: Spravedlivý by asi bylo dotace úplně zrušit, ale mně stačí, že jsme závislí na plynu z Ruska, a nemusíme se bát o vládu a úrodu na Ukrajině, abychom měli co jíst Wink

3. Hradní pán: To je pěkný, že to nezpochybňuje, ale mám pocit, že v posledních pěti letech říká o EU jenom, že "ztratíme suverenitu", "je to RVHP" případně "ztratíme suverenitu" a ještě snad "ztratíme suverenitu" nebo "ztratíme suverenitu" Smile


Sergej: To je pravda. Volný pohyb osob je z těch volných pohybů imho nejmíň důležitej. Podstatnější je bezcelní prostředí než 10 minut čekání na hranici.

btw Norsko i Švýcarsko jsou v trochu jiný pozici než ČR. Až budem mít ropu, banky, čokoládu a hodinky, tak si taky budem moct vyskakovat Wink
 
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
      Na začátek stránky  
Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

 
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


      Na začátek stránky  

Strana 7 z 8
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Přejdi na:  

width=30/ Poslední příspěvky width=30/
         

 
   
Postaveno na phpBB, překlad Azu
Provozuje bodyia.cz
 
         
TOPlist